Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Други Десерти»Чурос»Чурос с шоколад и канела

Чурос с шоколад и канела

Нина Иванова ИвановаНина Иванова Иванова
Мастър Шеф
6145k2k6k7
Чурос с шоколад и канела
Снимка: Нина Иванова Иванова
1 / 5
05/06/2022
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
90 мин.
Общо
130 мин.
Порции
10
"Който ви е казал, че чуросите приличат на толумбички, не е бил прави - те са поне двойно по-вкусни"

Необходими Продукти

  • за пареното тесто
  • вода - 400 мл
  • масло - 200 г
  • брашно - 280 г
  • яйца - 6 бр.
  • олио - за пържене
  • сол - 1/2 ч.л.
  • за поръсване
  • захар - 5 с.л.
  • канела - 1 с.л.
  • за шоколадовия сос
  • прясно мляко - 200 мл
  • шоколад - 100 г
  • захар - 2 с.л.
  • царевично нишесте - 1 с.л.
  • ванилия - 1/2 ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Кипнете водата за тестото заедно със солта и маслото. След като маслото се разтопи, изсипете брашното наведнъж и бъркайте на слаб огън с дървена лъжица, докато тестото стане на топка.

При готовност, отстранете от котлона и оставете пареното тесто да се охлади. След като се поохлади тестото, започнете да прибавяте едно по едно яйцата, като след всяко разбърквате добре докато се усвои добре от тестото.

Загрейте олиото. Сложете тестото в пош с тънък и къдрав накрайник. Шприцовайте в горещото олио ивици с дължина между 10-15 см. Пържете до златист цвят. Оваляйте горещите чурос в смес от канелата и захарта.

Разтворете нишестето за шоколадовия сос в 100 мл прясно мляко. Останалото мляко кипнете със захарта и ванилията. Прибавете предварително натрошения шоколад и разбърквайте докато се разтопи.

Добавете млякото с нишестето с непрекъснато разбъркване. След 3-4 мин. шоколадовият със е готов. Сервирайте готовите чурос с шоколадовия сос и пръчка канела за украса.

Чуросите с шоколад и канела са чудни.

Рецептата е адаптирана от сп. Меню.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
51
41
30
20
10
Дай твоята оценка: