Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с Месо»Патешко месо»Патешки маншони с лапад

Патешки маншони с лапад

Илияна ДимоваИлияна Димова
Гуру
1k4k4k4k7
Патешки маншони с лапад
Снимка: Илияна Димова
1 / 7
05/07/2016
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
65 мин.
Общо
95 мин.
Порции
3

Необходими Продукти

  • патешки маншони - 6 бр.
  • лапад - 250 г пресен или замразен
  • зелен лук - 1 - 2 стръка
  • джоджен - 1 - 2 стръка пресен или сушен
  • черен пипер - на вкус
  • сол - на вкус
  • червен пипер - 1 ч.л.
  • брашно - 1 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Почистваме листата лапад от жилките и бланшираме. Отцеждаме от водата. Патешките маншони измиваме, заливаме с топла вода и кипваме. Изливаме водата, измиваме хубаво маншоните и почистваме, ако имат пера.

Слагаме маншоните в тенджерка, наливаме 3 супени лъжици олио, ръсваме черен пипер на вкус и слагаме на котлона. Запържваме маншоните леко, като на тенджерката сме сложили капак, за да не пръска мазнина. Като се запържат, дръпваме от котлона, изваждаме маншоните от мазнината и подреждаме в огнеупорен съд с капак.

Наливаме 1-2 чаени чаши топла вода, посоляваме леко и слагаме във фурната, похлупени с капак. Включваме фурната на 200 градуса и печем 30-40 минути. През това време, почистваме и нарязваме ситно зеления лук. Слагаме в мазнината от пържене на маншоните, наливаме 1/2 каф.чашка вода, ръсваме съвсем малко черен пипер и сол, включваме котлона и задушаваме .

Като остане почти на мазнина последователно прибавяме бланширания лапад и нарязаните листенца пресен джоджен ( или ръсваме сух джоджен на вкус). Запържваме кратко, ръсваме една чаена лъжичка червен пипер и една супена лъжица брашно. Наливаме постепенно и с непрекъснато разбъркване 2 чаени чаши топла вода, като внимаваме да не се получат топчета от брашното.

Дръпваме от котлона. Когато маншоните се запекат, към тях прибавяме лапада и зеления лук. Отново похлупваме съда с капак и връщаме във фурната. Печем до готовност. При необходимост може да сгъстим ястието с още малко брашно, разредено с вода и да допечем за още 5-10 минути, а когато ни харесва по- рехава да е манджата, наливаме малко топла вода.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Венцеслав Вълканов
Венцеслав Вълканов
Страхотна комбинация на патешко с лапад!
03.06.2022 23:43