Сладка погача

Роси Трифоноваот Роси ТрифоноваИноватор / Автор
20/11/2011
"Намерете време да съберете близките си около масата, да ги нагостите сладко и да ги подсладите с тази сладка погача!"
Приготвяне30 мин.
Готвене30 мин.
Общо60 мин.
Порции1 бр.
Сготви+2 точки
Бъди първият сготвил
Статистика
  • Преглеждания общо34 087
  • Преглеждания за месеца279
  • Преглеждания за седмицата6
  • Коментирана4 пъти
  • Рейтинг3,8 от 5

Необходими Съставки

  • брашно - 1 кг
  • мая - 1/2 кубче
  • кисело мляко - 250 г
  • прясно мляко - 250 г
  • масло - 1 пакетче краве
  • захар - 1/2 ч.ч.
  • сода - 1 ч.л.
  • сол - щипка
  • яйца - 4 броя
  • сусам - или ленено семе

Приготвяне на Сладка погача

Разтворете маята в предварително леко затоплено прясно мляко, добавете 1 лъжица захар и брашно. Разбъркайте добре и оставете да почине 15-20 мин.

Пресейте брашното в голяма тава и прибавете към него готовата мая и всички останали продукти (содата се разтваря първо в киселото мляко). Замесете тестото, като разтопите маслото и постепенно го премесите към тестото.

Оставете готовото тесто да втаса 30 мин. Премесете и отново оставете да втаса 30 мин. Разстелете тестото в намазнена тава и по желание направете някаква украса с вилица или нож.

Намажете сладката погача с разбит жълтък с малко олио и сложете да се изпече в умерена предварително загряна фурна за около 30 мин.[подобни рецепти тук]

  • Любими
  • Google+
  • Pinterest

3.8
Общо 26 гласували
5 10
4 8
3 4
2 1
1 3
Дай твоята оценка:

Коментари (4)

Изпрати
Валя
31.01.2015 23:25
Страхотна е,особенно за погача за бебе.:)
1
2
Катя
20.06.2014 17:50
Страхотна е! Току-що я направих. Слагам я в любимите си рецепти.
0
1
бени
06.05.2012 15:48
и аз направих погачата :)) много сме доволни
1
0
таня
05.05.2012 16:24
моята погача още изстива, но е страхотна и на вкус и на вид ;).Малко съм си позволила своеволие в количествата - добавила съм две солидни щипки сол и съм ползвала може би по-малко мазнина, и то половината масло и половината олио при наместването. Не съм слагала и сода , ами съм ползвала две пакетчета суха мая за този 1 кг. брашно, от който дори остана към 150гр.Понеже се надигна много добре още при последното втасване, когато тестото вече е оформено, загрях фурната на 200 и при слагането на тавата намалих на 180гр. и пекох около 40 мин.,като после още 10-на мин оставих погачата в отворената фурна да полежи !
2
0

Най-популярните рецепти от категорията

Подобни и изпробвани

Избрани

Gotvach.bg във Фейсбук

Подобни от Ezine.bg

Свързани Статии

Още от категориите

Още рецепти с