Щрудел с ябълки и стафиди

20/11/2011
Ефросия
отЕфросияМастър Шеф444
"Не правете компромис и пригответе ароматен щрудел с кори, които сами сте замесили и разточили. Има разлика "
Приготвяне30 мин.
Готвене50 мин.
Общо80 мин.
Сготви+1 точки
Бъди първият сготвил
  • Преглеждания общо13 426
  • Преглеждания за месеца68
  • Преглеждания за седмицата23
  • Коментирана2 пъти
  • Рейтинг4.9 от 5

Необходими Съставки

  • брашно - 500 г, за корите
  • вода - 300 мл топла
  • сол - 1 ч.л.
  • оцет - 1 ч.л.
  • олио - 1 - 2 с.л.
  • ябълки - около 1, 5 кг, за плънката
  • лимони - сока от половин лимон
  • захар - 200 - 300 г
  • стафиди - 150 - 200 г
  • галета - 100 - 150 г
  • канела - 1 - 2 ч.л. или 1 ч.л. на вкус
  • мазнина - 250 мл олио, за тестото и поръсване на корите
* мерки и количества

Начин на приготвяне

От пресятото брашно, водата, солта, 1-2 с.л. олио замесете гладко тесто без жилки. Разделете тестото на 4 еднакви топчици върху набрашнен плот, покрийте ги с фолио и оставете така за 20 минути да починат. След това ги разточете на блатове с диаметър 20 см.

Сложете 200 мл олио в подходящ съд и потопете разточените и почистени от излишното брашно кори. Може да ги оваляте в мазнината последователно и да ги наредите в нея след това. Оставете ги да престоят в мазнината за 20-30 минути и през това време пригответе плънката.

Настържете на едро ренде ябълките и бързо ги поръсете с лимоновия сок, за да не потъмнеят. Объркайте ги след това с канелата, захарта и стафидите.

Застелете плота с плат или чершав и сложете първата кора. Подхванете я с ръце и започнете да я разтегляте внимателно от средата навън, докато стане прозрачна. По-дебелата останала част по края изрежете.

Отново намазнете кората, поръсете с галета (около 1/4 от нея). Разпределете 1/4 от ябълковата плънка и завийте на руло с помощта на плата. Сложете рулото под формата на охлювче в средата на тавата и повторете процедурата с останалите кори.

Новите рула навивайте около първото. Намажете готовия щрудел с малко олио и поръсете обилно със захар. Сложете да се пече в предварително загряна на 200 градуса за 10-15 минути, намалете фурната и доопечете за още 40-50 минути или докато хубаво се зачерви.

подобни рецепти тук

5 7
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Катя Лулчева
Катя Лулчева
18.09.2013 21:27
Идеално се получава.Тази рецепта я прочетох много отдавна в едно списание и съм я правила няколко пъти- малко е трудоемка и изисква умения в разточването, но си заслужава!Благодаря, че я открих тук, защото с годините, загубих списанието, в което я видях!Никой няма да съжалява,ако съумее добре да разтегли корите.Освен това, изглежда точно като на снимката!
0
0
ИВАН
ИВАН
17.05.2012 00:05
Добре е сформирана рецептата
0
0

Виж всички коментари или напиши такъв