Кифлички с шоколад

Valentina Georgieva HristValentina Georgieva Hrist
Новак
17831881
Кифлички с шоколад
Снимка: Valentina Georgieva Hrist
1 / 2
09/07/2016
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
15 мин.
Общо
75 мин.
Порции
6

Необходими Продукти

  • брашно - около 800 г /количеството варира заради големината на яйцата например/
  • сметана - 200гр заквасена
  • прясно мляко - 200мл
  • яйца - 2 бр.
  • захар - - 100 г
  • олио - 3 с.л. +1 препълнена с.л. мас / вместо мас увеличете количеството олио с още 2 с.л./
  • ванилия
  • квас - 3 с.л./ или половин кубче мая/
  • шоколад - 100 г черен
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Омесете хубаво тестото. При мен тази работа върши машината за хляб.

Оставете да втаса. Ако месите с мая, е нужен около час.

Разточете и нарежете на триъгълници. Добавете плънка по желание /в случая шоколад/ и завийте. Пак трябва да втаса около 40 минути. Намажете с жълтък и печете на 150 градуса с вентилатор.

Моите кифлички бяха разточени на тънко и им бе нужно съвсем малко време за опичане - около 12 минутки. Вие ще прецените колко е нужно на вашите.

Тъй като аз меся изцяло с квас от няколко месеца, ще допълня как протече месенето и втасването в този случай.

Извадих квас от хладилника вчера преди обяд и захраних с брашно и вода. До вечерта престоя завит с кърпа. Значи около 6 часа. Омесих тестото в машината и го оставих да втасва още около три часа. Снощи направих кифличките и престояха цяла нощ така. На сутринта бяха бухнали доста, а когато ги сложих да се пекат, придобиха страхотна и пухкава форма.

Времето може и да ви се струва много, но всъщност това въобще не ви затруднява, напротив. Както написах и горе, месенето с квас дава възможност кифлите да се направят вечерта, а сутринта само да се изпекат и да са пресни и топли.

Това е.

Желая ви пълна с положителни емоции събота!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: