Домашно Масло

10/07/2016
Приготвяне20 мин.
Общо20 мин.
Порции200 г
Сготви+1 точки
Бъди първият сготвил
  • Преглеждания общо1 555
  • Преглеждания за месеца59
  • Преглеждания за седмицата8
  • Коментирана1 пъти
  • Рейтинг-

Необходими Съставки

  • каймак - от сварено прясно мляко
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Купувам по 5 л мляко всяка седмица и от него приготвям кисело. След сваряването отделям каймака в стъклен буркан и прибирам във фризера. За три седмици, тоест от около 15 л мляко, събирам около 300 грама хубав и гъст каймак.

Когато реша да правя масло, изваждам буркана от фризера и оставям на стайна температура за около 2 часа. Трябва да се отпусне каймакът, но да си е все още леден и твърд.

Слагам го в шейкър каната на робота и пускам на средна степен. Нужно е доста време, може би около 15 минути. Не стои постоянно включен уредът, разбира се. изключвам и с една шпатула леко поразбърквам. И така...много пъти. Много по-лесно е, когато каймакът е леден. Даже в един момент добавям две- три ледчета от фризера и ги оставям да се поразтопят в него. И пак включвам блендера.
По някое време започва да се отделя млякото от маслото.

Когато спре отделянето на мляко, с ръце извадете маслото и го поставете в купа. Притиснете много хубаво с пръстите си, за да се отдели ако има още от млякото.

От 300 г каймак станаха 200 г масло - истинско, жълто, хубаво.

Аз го сложих във фризера, защото в момента не ми е нужно, а бързо започва да променя аромата си в хладилника - за около 4-5 дни.

И понеже не обичам да изхвърлям - отцеденото мляко, в което има доста зрънца масло, използвам за направата на хубав домашен хляб.

Струва си да го направите!подобни рецепти тук

0
Общо 0 гласували
5 0
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Недялка Георгиева
Страхотна идея. Не съм хапвала хубаво домашно масло от времето, когато баба ми гледаха крави и овце и с майка ми "биеха" масло с буталка.От останалото мляко приготвяха извара (като го сваряваха то се пресичаше)беше уникална.
0
0

Виж всички коментари или напиши такъв