Лесен кекс с глазура

11/07/2016
Наталия Петрова
отНаталия ПетроваГотвач3446692552
"Когато талантливите кулинарки готвят, всички стоим в трепетно очакване на следващото неустоимо предложение. И те не пропускат да ни изненадат приятно "
Приготвяне20 мин.
Готвене60 мин.
Общо80 мин.
Порции8
Сготви+1 точки
10 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо7 602
  • Преглеждания за месеца695
  • Преглеждания за седмицата107
  • Коментирана1 пъти
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена10

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

С миксер разбиваме в дълбока купа яйцата и захарта, докато удвоят обема си, след това прибавяме млякото, олиото и лимоновата есенция, хубаво разбиваме до еднородна смес.

От получената смес отделяме 1 ч.ч. ( за глазурата), а към останалата смес прибавяме брашното и бакпулвера, разбъркваме и изсипваме готовата кексова смес в намазана с олио и поръсена с брашно тавичка ( 20 см диаметър) и печем кекса в загрята умерена фурна (150-180 градуса) до готовност (30-40 мин. в зависимост от фурната).

Докато се пече кексът, си приготвяме глазурата. В тиган или тенджерка сипваме отделената смес, натрошаваме в нея и шоколада и слагаме на не много силен котлон.

Разбъркваме непрекъснато, за да се разтопи шоколадът и да се получи гладък крем, щом кремът се сгъсти леко, го махаме от огъня (сгъстяването отнема само 5-10, след като заври сместа).

Получения крем/ глазура оставяме да изстине напълно. След като се изпече кексът, го изваждаме от фурната и го оставяме и той да изстине напълно.

След като кексът и глазурата са изстинали, нарязваме кекса на парчета (по наше желание), разбъркваме хубаво глазурата и я изсипваме върху кекса. С голям нож или шпатула оформяме/разстиламе глазурата, след което поръсваме със смлените орехи.подобни рецепти тук

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Ирена
Ирена
12.07.2016 08:54
Айдеее, край на диетата!
0
0

Виж всички коментари или напиши такъв