Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Торти и глазури»Плодова Торта»Торта с мус и карамелизирани праскови

Торта с мус и карамелизирани праскови

Добринка ПетковаДобринка Петкова
Мастър Шеф
1k7k2k8k6
Торта с мус и карамелизирани праскови
Снимка: Добринка Петкова
1 / 3
19/08/2022
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
50 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
90 мин.
Порции
12
"Наистина великолепна торта, която обаче си струва времето и усилията, защото те се отплащат с най-важното - радостта в очите на близките ви."

Необходими Продукти

  • за блата
  • яйца - 2 бр.
  • захар - 1/2 ч.ч.
  • брашно - 1/2 ч.ч.
  • бакпулвер - 1 ч.л.
  • ванилия - 2 бр.
  • бисквитки - 4 бр., Орео
  • за муса от праскови
  • праскови - 4 бр., обелени
  • захар - 1 ч.ч.
  • желатин - 1 бр. (10 г)
  • есенция - 3 - 4 капки, ром
  • за сметановия крем
  • сметана - 600 мл
  • заквасена сметана - 200 г
  • желатин - 1 бр. (10 г)
  • праскови - 2 бр., обелени
  • захар - 1 ч.ч.
  • масло - 1 с.л.
  • вода - 1 с.л.
  • ванилия - 1 бр. (0.2 г)
  • за декорация
  • праскови - 3 - 4 бр.
  • желе от дюли - 1 - 2 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разбийте яйцата със захарта на пухкав крем. Прибавете пресятото брашно с бакпулвер и ванилия и разбъркайте за кратко, колкото да се усвои брашното.

Изсипете сместа във форма (26 см), застлана с хартия за печене. Отгоре поръсете с натрошените бисквитки Орео. Печете на 180 градуса около 15-20 минути. Извадете и охладете.

За муса; Поставете нарязаните праскови заедно със захарта и малко вода да се сварят и посгъстят. Пасирайте до гладкост.

Охладете леко, добавете есенцията и желатина (предварително накиснат в студена вода, докато набъбне, и разтворен на водна баня). Оставете в хладилника да се охлади, но да не стяга.

За карамелизираните праскови: В тенджерка поставете захарта, маслото и 1 с.л. вода. Карамелизирайте до златисто и изсипете нарязаните праскови. Разбъркайте и оставете няколко минути да се карамелизират. Охладете.

Поставете блата в ринг. Сиропирайте го със захарен сироп и няколко капки есенция ром. Изсипете прасковения мус и оставете в хладилника.

През това време пригответе крема. Разбийте сметаната, но не много. Към нея добавете заквасената сметана, разбъркайте внимателно и прибавете карамелизираните праскови и желатина (приготвен по същия начин като за муса).

Изсипете готовия крем върху муса от праскови, загладете добре и оставете пак в хладилника. Нарежете прасковите на тънки резенчета и ги наредете върху сметановия крем. Намажете ги с разтопеното желе, разредено с малко вода.

Върнете в хладилника до пълно стягане на плодовата торта.

Тортата с мус и карамелизирани праскови е готова.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Mariane
Mariane
Ами, просто нямам думи. Изглежда великолепно, сигурна съм, че и на вкус ще е така :)
13.07.2016 09:15
1
1
Покажи всички подкоментари