Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Козунак»Козунак със сладко

Козунак със сладко

Илияна ДимоваИлияна Димова
Гуру
1k4k4k4k7
Козунак със сладко
Снимка: Илияна Димова
1 / 4
20/07/2016
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
85 мин.
Порции
7
"Няма правило, което да казва, че козунак се яде само на Великден, но има правило, което гласи, че вкусните козунаци се изяждат до трошичка. А за рецептата трябва да благодарим на нашата кулинарка Илията"

Необходими Продукти

  • прясно мляко - 1/2 ч.ч.
  • яйца - 1 бр
  • масло - 1 к.ч. разтопено
  • захар - 1 с.л.
  • сол - 1 щипка
  • ванилия - 1 бр.
  • ром - няколко капки есенция
  • мая - 1/3 кубче прясна (15 г)
  • брашно - колкото е необходимо
  • сладко - по избор
  • захар - кристална за поръсване
  • яйца - 1 бр. за намазване
  • галета - 2 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В топлото прясно мляко разтваряме маята, прибавяме щипка сол, една супена лъжица захар и малко брашно да се получи кашичка. Оставяме 10-15 минути на топло.

След това към кашичката добавяме разбито едно яйце, една каф.чашка разтопено краве масло, една ванилия, есенция ром няколко капки и с брашно, колкото е необходимо, замесваме тесто, което оставяме да втаса на топло.

Втасалото тесто разточваме върху набрашнена повърхност и намазваме със сладко. Поръсваме две супени лъжици галета и завиваме руло. Оставяме да втаса във формата, в която ще печем.

Преди да сложим да се пече, намазваме с жълтък и поръсваме с кристална захар. Изпичаме козунака в предварително нагрята на 170 градуса фурна до готовност.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: