неделя, 23 ноември

Шпиковано свинско

Публикувана от:
Видяно: 22 580 пъти
Националност: Българска Кухня
Категория: Свинско
Рецепта за Шпиковано свинско
Приготвяне
Готвене
Общо
Порции5-6

Необходими Продукти

  • свинско месо - 1.5 кг контрафиле
  • кисели краставички - 2 - 3 броя
  • моркови - 2 броя
  • чесън - 6 скилидки
  • черен пипер
  • сол - на вкус
  • олио - 30 мл
  • ракия - 50 мл

Приготвяне на Шпиковано свинско

Почистете месото, ако е нужно и хубаво го натрийте със сол и черен пипер. Направете дълбоки разрези с помощта на нож в месото и напъхайте в тях обелени скилидки чесън, продълговати парченца моркови, кисели краставички.

Ако ви останат зеленчуци, ги разпръснете в намазнената тава около и под месото. Намажете свинското обилно с мазнина и го полейте с ракията. Покрийте го с фолио и го оставете в хладилник за 1 нощ.

На следващия ден го сложете да се пече на 170 градуса за 2 часа под фолио. Щом е готово, махнете фолиото и прецедете соса. Запечете месото още няколко минути.

За соса разтопете в съд на котлона малко масло и запържете 2-3 с.л. брашно. Разредете с прецедения сос от печенето и бъркайте непрекъснато за няколко минути. Овкусете соса със сол и черен пипер.

Поднесете порция от нарязаното шпиковано свинско филе, полято с няколко лъжици сос.

4.3 от 11 Гласа

Отзиви (5)

  • 0
    0
    Отговор
    Чревоугодник

    2014-02-01, Оценка 5 от 5 за Шпиковано свинско

    За да не е сухо, филето трябва да се шпекова и с парченца сланина. Но най-добре е да се замени филето с врат. Вратът става винаги сочен и крехък. Нужно е старание, за да направиш печения врат сух.
  • 0
    0
    Отговор
    Коко

    2013-12-28, Оценка 5 от 5 за Шпиковано свинско

    Аз го преди да го пека под фолиото го мажа със смес от горчица, мед, пипер меланж, чесън и масло. След като махна фолиото пак го намазвам с масло. Получава се убийствена коричка (когато се яде след като е сготвено!). А месото става мозък...
  • 0
    0
    Отговор
    Диляна

    2013-05-23, Оценка 5 от 5 за Шпиковано свинско

    Теодора, незнам как очакваш контрафиле да не е сухо :D Що се отнася до рецептата-перфектна е ! Шпикованото по дефолд си е сухичко,точно по тази причина се прави сос :)
  • 0
    0
    Отговор
    Теодора

    2013-05-13, Оценка 5 от 5 за Шпиковано свинско

    много вкусно наистина,само стана малко сухичко,ако има някакъв трик да ми кажете,за по сочно.Благодаря
  • 0
    0
    Отговор
    Dora

    2012-12-28, Оценка 5 от 5 за Шпиковано свинско

    Много вкусно!Опитайте и Вие!

Домашна и бърза рецепта за Шпиковано свинско. Доволен ли си от това, което намери? Прелисти другите ни рецепти за Шпиковано свинско. Доказани рецепти от местната и интернационална кухня. Препоръки за готвенето на Шпиковано свинско в Готвач.бг - твоят кулинарен сайт с множество рецепти, вкусотии, съвети и заръки от нашите автори, на едно място.