Побългарена Страта

Monika IvanovaMonika Ivanova
Мастър Шеф
4562k2k2k5
Побългарена Страта
Снимка: Monika Ivanova
3 / 4
24/07/2016
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
50 мин.
Порции
5

Необходими Продукти

  • хляб - 6 филии
  • яйца - 3 бр.
  • прясно мляко - 70 мл
  • кисело мляко - 200 г
  • гъби - 5 бр.
  • маслини - 5 бр.
  • шунка - 50 г
  • колбас - 50 г щпек салам
  • луканка - 50 г
  • топено сирене - 10 - 12 колелца дебели половин 3 - 5 мм
  • копър
  • самардала
  • шарена сол
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Страта е италианско ястие, което наподобява баница от хляб, но на редове се слагат различни продукти по собствен вкус. Филиите стар хляб се нарязват на кубчета и се разделят на две половини.

Първите редите отдолу на омазнена тава или огнеупорен съд. Върху тях се слагат гъбите, маслините и колбасите. Може да го направите както е по оригинална италианска рецепта на редове, но по български обичаме да смесваме вкусовете и всички споменати неща се режат на малки парченца и ги слагаме върху хляба.

Слагаме топените сиренца, като се стремим да покрият по-голямата част от хляба. Поръсваме със Самардала и Шарена сол и слагаме отгоре и останалите кубчета хляб.

100 гр от киселото мляко се разбиват с прясното мляко и се залива сместа. Покривате с фолио и оставяте в хладилника за няколко часа. Когато решите да печете Стратата, я поставяте в студена фурна и включвате на 250 градуса, за да се стопля заедно със съда, в който ще печете.

След около 15 минути или когато забележите, че сместа вече се е сгъстила и не е кашава, я заливаме с разбитите яйца, смесени с останалото кисело мляко и копъра. Допича се още 10-15 минути.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: