Шопските сарми на Бай Данчо

23/11/2011
Роси Трифоноваот Роси ТрифоноваИноватор / Автор
"Време е за следващата уникална класическа рецепта от колекцията на бай Данчо - готвачът на Тодор Живков. Да ви е сладко"
Приготвяне60 мин.
Готвене120 мин.
Общо180 мин.
Порции50-60 бр.
Сготви+1 точки
Бъди първият сготвил
  • Преглеждания общо12 940
  • Преглеждания за месеца438
  • Преглеждания за седмицата1
  • Коментирана2 пъти
  • Рейтинг4,6 от 5

Необходими Съставки

  • свинско месо - 3 кг врат
  • праз - 4 - 5 броя (2 кг)
  • олио - 300 мл
  • ориз - 150 г
  • кисело зеле - 2 броя (4 кг)
  • сметана - 200 мл
  • люти чушки - 2 бр. сухи
  • дафинов лист - 1 пакетче (10 г)
  • чубрица - 1 с.л. градинска
  • чубрица - 1 ч.л. балканска (сминдух)
  • черен пипер - 1 ч.л.
  • червен пипер - 30 г
  • сол - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Месото се нарязва на едри кубчета. Оризът се задушава в подсолена вода с 2 с.л. олио. Изчистеният и измит праз се нарязва на едри парчета и се задушава в останалото загрято олио за 20 минути. Прибавя се червеният пипер, ястието се разбърква, след което се сваля от огъня.

Дафиновите листа се изсушават в слаба фурна и след като изстинат се стриват на прах в дървено хаванче. Сухите чушки се препичат на огъня и се стриват с ръка на едро. Всички продукти се разбъркват и се овкусяват с дафиновите листа, чубрицата, сминдуха, черния пипер и малко сол.

Плънката се завива със зелевите листа и готовите сарми се нареждат в подходяща тава. Заливат се с гореща вода, която да покрие сармите. Ястието се задушава 2 часа във фурна (180-200 градуса). Готовите сарми се заливат със сметаната. Кипва се около минута, след което се сваля от огъня.

Из книгата: "Аз, готвачът на Живков"подобни рецепти тук

5 5
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

reigan
reigan
10.12.2014 14:01
много добри сарми
0
0
Тин
Тин
25.11.2011 18:38
Сухите чушки-лютиви ли са,или обикновени?
0
0

Виж всички коментари или напиши такъв