Домашна едросмляна лютеница

25/11/2011
Роси Трифоноваот Роси ТрифоноваИноватор / Автор
"Който е опитвал домашна лютеница, познава истинския неподправен вкус. Запретвайте ръкави и си пригответе истинска домашна лютеница!"
Приготвяне180 мин.
Готвене150 мин.
Общо330 мин.
Сготви+1 точки
11 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо98 215
  • Преглеждания за месеца14736
  • Преглеждания за седмицата5132
  • Коментирана11 пъти
  • Рейтинг4,3 от 5
  • Сготвена11

Необходими Съставки

  • домати - 15 кг зрели и месести
  • червени чушки - 6 - 7 кг червени месести пиперки
  • моркови - 1 кг, или по - малко
  • олио - около 600 - 700 г
  • захар - 1 ч.ч. или повече, ако искате да е по - сладка
  • сол - 3 с.л. или на вкус
  • магданоз - 1 връзка, накълцан, по желание
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Чушките опечете, обелете и почистете от семките и дръжките. Смелете ги през мелачката, а морковите настържете. Доматите предварително почистете и направете на пюре, като също ги смелите през машината, която отделя люспите.

Сложете доматеното пюре да заври в широк съд и прибавете чушките и морковите, заедно с олиото. Може да сложите и всичко на веднъж.

Щом лютеницата заври се бърка непрекъснато, за да не загори. Прибавят се захар и сол на вкус. Накрая, щом е готова се разбърква с магданоза, когато е свалена от котлона.

Домашната едросмляна лютеница се разсипва в буркани, затварят се и се стерилизират за около 30 минути.подобни рецепти тук

5 22
4 8
3 6
2 3
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (11)

Надя Векилова-Савова
Първо се изваряват доматите, да станат 1/3 от първоначалния обем, след това се прибавят смлените чушки, моркови или патладжани. Чак тогава се прибавя олиото. Пържи се още около 1 час. Ако сложите олиото в началото лютеницата ще стане много тежка и с не толкова добър вкус.
12
0
Еленя
Еленя
17.08.2015 21:01
Колко бурканчета излизат от една доза?
3
1
коста
коста
19.09.2014 20:24
наи хубавата лютеница е от първомаи./дето играят хоро на етикетите./а за да не загаря си купете тенджера с двоино дъно.
1
0

Виж всички коментари или напиши такъв