Кафеен сладкиш с Маскарпоне

29/07/2016
marcheva14
отmarcheva14Мастър Шеф67469443941
Приготвяне30 мин.
Готвене25 мин.
Общо55 мин.
Порции12
Сготви+1 точки
4 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо1 834
  • Преглеждания за месеца37
  • Преглеждания за седмицата14
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена4

Необходими Съставки

  • ТЕСТО
  • масло - 200 г на стайна температура
  • захар - 100 г кристална
  • яйца - 1 бр.
  • брашно - 250 г
  • какао - 50 г
  • ШОКОЛАДОВ ГАНАШ
  • кувертюр - 200 г черен
  • сметана - 200 г висок процент (35 - 40%)
  • инстантно кафе - 1 ч.л.
  • КРЕМ
  • маскарпоне - 250 г
  • пудра захар - 100 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Дълга плитка тарт-форма с оформени ръбове и подвижно дъно - 35/11 см. Фурна - 180 градуса. Топчета за печене върху тестото. Хартия за печене с дължина на формата-тарт.

В купата на миксера се разбива маслото около 2 мин. и се добавя захарта. Разбиват се за около 3 мин. Добавя се яйцето и пресятото и смесено с какаото брашно. Разбива се цялата смес за около 3-4 мин. Оформя се тесто, което се доомесва на плота, завива се в свежо фолио и се държи в хладилник за около 30-40 мин. Намаслява се формата за печене.

Тестото се изважда от хладилника, оставя се няколко минути, за да се отпусне на стайна температура и се разточва върху набрашнен плот в правоъгълна форма по размера на тавичката, поставя се, като ляга добре по основата ѝ и по стените ѝ и добре се оформя с пръсти. Излишното тесто се отстранява. Надупчва се с вилица на повече места, покрива дъното на тестото с хартия за печене и се поставят топчета за печене или боб.

Пече се на 180 градуса за 20-25 мин, като последните 5 минути се отстранява хартията и топчетата и се допича. Охлажда се напълно.

Сметаната се загрява на котлон на умерена температура заедно с нес-кафето. Сваля се от огъня и се прибавя начупения шоколад. След 30 секунди се разбърква с шпатула до стопяването му. Този ганаш се разстилс върху плоска тава, покрива се с фолио и се оставя да се охлади напълно и да се стегне дотолкова, че да може да се постави в пош върху сладкиша.

На ръка се разбива Маскарпонето с пудрата захар. Излива се върху охладения блат, заглажда се. Шприцоват плътно се розички от ганаш. Може леко да се поръси с пудра захар. Държи се в хладилник.

Източник: 24 kitchen

Забележка: Силно шоколадов блат и вкус на приятен черен шоколад, но Маскарпонето компенсира. Може да бъде заместен и от такъв полусладък. Работи се бързо с тестото, защото се отпуска на висока температура. Може и да се разточи и върху самото свеж фолио при положение, че е достатъчно дълго, както направих аз за по-лесно.

Този сладкиш може да се приготви в кръгла тарт-форма с подвижно дъно, както е видно от снимките, по причина, че моят правоъгълен тарт няма подвижно дъно.подобни рецепти тук

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар