Gotvach.bg»Рецепти»Солени Печива»Солен Пай»Зеленчуков пай с парено тесто

Зеленчуков пай с парено тесто

Зеленчуков пай с парено тесто
Снимка: Веселина Константинова
1 / 4
03/10/2022
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
60 мин.
Порции
3
"Някои кулинари не са просто кулинари, а истински творци - композитори и художници! Затова и ястията им са като произведения на изкуството!"

Необходими Продукти

  • за тестото
  • вода - 250 мл
  • масло - 100 г
  • захар - 1 ч.л.
  • брашно - 150 г
  • сол - 1 щипка
  • яйца - 4 бр.
  • за плънката
  • чушки - 1 бр. зелена
  • чушки - 1 бр. жълта
  • чушки - 1 бр. червена
  • лук - 1 глава
  • гъби - 6 - 7 бр.
  • олио
  • сол
  • черен пипер
  • бял пипер
  • пармезан - 50 г
  • кашкавал - 50 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Сложете водата в подходящ съд да заври. Прибавете маслото, захарта и солта. Когато достигне точка на кипене, отстранете от котлона, изсипете брашното и разбъркайте енергично с дървена лъжица.

Върнете съда на котлона и гответе до получаване на гладко тесто. Оставете тестото да се охлади.

Почистете чушките от семената, лука от люспите и нарежете на подходящи парчета.

Задушете зеленчуците в сгорещено олио, докато омекнат. Прибавете почистените и нарязани гъби.

Плънката е готова, когато продуктите получат лек кафеникав загар. Добавете пармезана, разбъркайте и охладете.

На дъното на подходяща тавичка поставете хартия за печене. Намажете стените с масло.

Разстелете част от тестото, като покриете дъното и стените. Изпечете в сгорещена фурна, без да отваряте за около 10-15 минути.

Извадете тавичката, изсипете плънката, полейте с разбито яйце, овкусете с пипера.

Шприцовайте останалото тесто по краищата на пая. Изпечете соления пай до златисто. Поръсете с настърган кашкавал.

Зеленчуковият пай с парено тесто е много вкусен.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
Къде се добавят яйцата?
25.11.2022 00:18
1
Покажи всички подкоментари