Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Малки Питки»Питки с кокосово мляко

Питки с кокосово мляко

VeskaVeska
Новак
15491738
Питки с кокосово мляко
Снимка: Veska
1 / 3
02/08/2016
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
90 мин.
Порции
12
"Тези питки направо се топят в устата, а ароматът им е ... просто нямаме думи"

Необходими Продукти

  • За тестото
  • кокосово мляко - 200 мл
  • вода - 100 мл леко топла
  • мая - 1/2 кубче жива
  • захар - 1 с.л.
  • сол - 10 г
  • олио - 1 - 2 с.л.
  • брашно - колкото поеме (около 600г)
  • За кокосовото мляко
  • кокосови стърготини - 100 г
  • вода - 500 мл
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Приготвяне на кокосово мляко: Аз лично процедирам така - заливам кокосовите стърготини с леко топла вода и оставям за няколко часа. После пасирам с пасатора и през марля (или тензух) прецеждам млякото. Това което ми остане от стърготините после го използвам за различни сладкиши.

Тестото: Маята се разтваря в леко топлата вода заедно със захарта. Оставя се за няколко минути да се активира. Брашното се пресява и по средата му се прави кладенче в което се слага солта, олиото и кокосовото мляко.

Готовата вече шупнала мая се прибавя на порции към останалите продукти и се замесва меко тесто. (Аз лично предпочитам така, защото ми се удължава времето за месене и тестото става по-меко). Готовото тесто се намазва с олио и се оставя да втаса за колко час и половина (или докато удвои обема си).

Оформяне на питките: Втасалото тесто се разделя на 12 топки. Всяка една от тях се разстила на фитил, който се навива на охлюв. Оставя се да си починат питките за 30 мин. и се слагат в студена фурна, която се загрява до 170 градуса. Целта е фурната и питките заедно да се затоплят. Пекат се до кафеникава коричка, след което по желание могат да се намажат с масло.

Забележка: Може да се замеси тесто само с кокосово мляко, като тогава е препоръчително да се използва 1 пакетче суха мая.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: