Захарни мекички

04/08/2016
Сия Рибагинаот Сия РибагинаМастър Шеф 5x
"Нищо не може да се сравни с миризмата на току що изпържени мекички рано сутрин!"
Приготвяне20 мин.
Готвене90 мин.
Общо110 мин.
Порции8
Сготви+1 точки
5 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо1 214
  • Преглеждания за месеца22
  • Преглеждания за седмицата1
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена5

Необходими Съставки

  • яйца - 2 бр.
  • мая - половин кубче прясна
  • вода - 100 мл хладка
  • захар - 1 ч.л.
  • сол - 1 щипка
  • кисело мляко - 400 г гъсто над 3%
  • брашно - около 700 г
  • за поръсване
  • пудра захар
  • за пържене
  • олио
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разтворете маята в хладката вода със захарта и оставете да шупне.

В купа разбийте яйцата, сложете щипка сол и киселото мляко.

Щом маята се активира и удвои обема си, добавете я в купата, разбъркайте и започнете да добавяте по малко брашно.

Замесете меко тесто, като прибавяте от брашното и месите до получаване на еластична тестена топка.

Ако брашното ви се стори повече, не го слагайте цялото, ако е по-малко, добавете още, всяко брашно поема различно количество течност, така че го преценете.

Покрийте купата с фолио и оставете за час да втаса и увеличи обема си.

Загрейте олиото в тиган на котлона, с леко намазнени ръце взимайте част от тестото и с помощта на ръцете го разтегляйте от средата към края като оформяте мекички.

Пържете на средна температура за няколко минути от двете страни.

Извадете ги в чиния с хартия да поеме мазнината и поръсете с пудра захар.

Също толкова вкусни стават и със сладко или сирене.

Опитайте :)подобни рецепти тук

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар