Боб в гърне

от фифиНовак
27/11/2011
"А спомняте ли си навремето как майка ви приготвяше боб в гърне?"
Приготвяне20 мин.
Готвене180 мин.
Общо200 мин.
Порции4-5
Сготви+2 точки
1 Потребител и ти сготвиха тази рецепта
Статистика
  • Преглеждания общо68 517
  • Преглеждания за месеца262
  • Преглеждания за седмицата75
  • Коментирана8 пъти
  • Рейтинг4 от 5
  • Сготвена1

Необходими Съставки

  • боб - 300 - 400 г бял
  • мазнина - 3 - 4 с.л.
  • лук - 1 глава кромид или 1 стрък праз
  • чесън - 2 - 3 скилидки
  • чушки - 2 цели сухи + 1 с.л. стрити
  • люти чушки - 1 брой
  • доматено пюре - 2 - 3 с.л.
  • моркови - 1 - 2 броя
  • джоджен - 1 ч.л.
  • чубрица - 1 ч.л.
  • червен пипер - 1 с.л.
  • черен пипер - на вкус

Приготвяне

Накиснете предварително боба от вечерта в студена вода. Сварете го след това в една вода и я хвърлете.

Отново го сложете да се вари заедно с 3 с.л. олио, нарязаните моркови, накълцания лук и скилидки чесън, сухите цели чушки и лютата чушка.

Щом поври, добавете стритата чушка и останалите подправки (без червения пипер) заедно със сол на вкус.

Прехвърлете боба в гърне и го разбъркайте с доматеното пюре и червения пипер. Сложете капака и го печете във фурната за 2 часа на умерена температура.

[подобни рецепти тук]

  • Любими
  • Google+
  • Pinterest

5 12
4 3
3 4
2 3
1 1
Дай твоята оценка:

Коментари (8)

Изпрати
Ivo
Ivo
02.06.2016 14:18
От по стари хора, с повече опит, научих, че боба "обича" много лук. За това слягам 2-3 глави при варенето.
Не съжалявам, че съм ги послушал.
2
0
Georgi Jorkaeev
Georgi Jorkaeev
30.11.2015 16:52
neochakvano dobyr rezoltat 6+
0
1
ПГ
ПГ
21.11.2015 21:21
Аааа, Ани изригна! Grammar Nazi :D :Д
0
0
Тошко
Тошко
20.04.2015 23:01
Много вкусна рецепта, особено ако се сложи и свинска мръвка.
1
2
Юлия
Юлия
13.11.2013 13:06
Колко време трябва да ври с първата и с втората вода в тенджерата?
13
0
Ivo
Ivo
02.06.2016 14:13
Само първата вода се изхвърля след 5 мин. варене. Бобът се оцежда и измива с топла вода. Новата вода е добре да е топла.
Няколкото смени на водата промиват боба и той губи от вкусът си. Първата се изхвърля заради това да не се образуват газове.
0
0
Dido
Dido
17.03.2015 01:05
Доколкото знам от майка ми - с първата ври за няколко минути, сменя се със студена вода (и така 2-3 пъти, личен избор). И вече последния път - докато стане.
1
1
петя
петя
09.02.2013 16:13
Аз го направих с свински гаради запаржвате ги и като слагате гарнето слага те и тях става супер.
1
7
Ани
Ани
24.12.2013 11:06
Толкова неграмотно писане не бях виждала...
40
5
Диана Михова
Диана Михова
24.01.2013 20:51
Аз го направих с печена чушка също! Много е вкусно!!! (^^)
3
0
Михаил Михайлов
Михаил Михайлов
29.08.2012 13:09
вместо суха чушка сложих печена червена, но в гърнето. и полусурова истинска наденичка. стана супер! само внимавайте с водата - като се свари боба изкарайте половината вода и поне половин час преди да извадите от фурната махнете капака на гърнето.
3
1

Най-популярните рецепти от категорията

Подобни и изпробвани

Избрани

Gotvach.bg във Фейсбук

Подобни от Ezine.bg

Свързани Статии

Още от категориите

Още рецепти с