Бански чомлек

Роси Трифоноваот Роси ТрифоноваИноватор / Автор
27/11/2011
"Безапелационно това е един от най-вкусните български деликатеси, които сме опитвали и нямаме търпение да го споделим с вас "
Приготвяне30 мин.
Готвене240 мин.
Общо270 мин.
Порции8
Сготви+2 точки
Бъди първият сготвил
  • Преглеждания общо32 526
  • Преглеждания за месеца15
  • Преглеждания за седмицата61
  • Коментирана3 пъти
  • Рейтинг3,7 от 5

Необходими Съставки

  • телешко месо - 2 кг телешки джолан
  • картофи - 1 кг
  • лук - 300 г кромид (5 - 6 глави)
  • вино - 400 мл червено
  • чесън - 10 скилидки
  • люти чушки - 2 броя лютиви пиперки
  • червен пипер - 1 с.л.
  • черен пипер - 15 зърна
  • дафинов лист - 2 броя
  • сол - на вкус

Начин на приготвяне

Нарежете телешкия джолан на едри парчета и го накиснете за 1 час във вода с малко оцет.

В гърне започнете да редите нарязаните на едри парчета или кръгчета картофи, телешките късове, едро нарязания лук, обелените скилидки чесън и лютивите пиперки.

Залейте с виното, добавете червения и черния пипер, дафиновия лист и сол на вкус.

Може да долеете и малко топла вода. Сложете капака на гърнето и го пъхнете във фурната да се пече за 4 часа.

подобни рецепти тук

  • Любими
  • Google+
  • Pinterest

5 3
4 7
3 4
2 2
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (3)

Ванко
Ванко
24.05.2014 00:06
Защо без моркови
0
0
бай Пешо
бай Пешо
28.03.2013 12:00
Трябва да се сложи и някой кокал който дава желе, например коляно. Аз го правя в херметическа тенджера и от начало го отпенвам, това е да не се кисне, Слагам го вечер да кипне а после го оставям на 1-2 до сутринта. От майка ми знам че трябва да са 11 продукта. Картофите колкото са по едро нарязани са по вкусни. Лука се реже на 2. Чесъна ако е по пресен може и да се слагат необелени скилидки. Пиперките, слагам сушени не люти, защото може само бай Ставри да си го яде чумлеко. Ако ти се яде люто, можеш винаги да си добавиш в готовото ястие, а не тровиш другите. Това е ядене за много хора и не всички ядат люто. Правил съм го и с говежди джолан, тогава слагам само месото и подправките в малко вода, за цяла нощ. После добавям всичко останало за 2 часа. ЧУМЛЕКА НЕ ТРЯБВА ДА Е ВОДНИСТ. Той се яде с вилица. Като пипнеш нещо в гозбата, трябва да ти лепнат ръцете. С виното също трябва да се внимава какъв сорт е, веднъж го правих с мавруд и ми киселнееше. Внивайте много продукти са за да си правите експерименти. Гответе го бавно и всичко ще се получи.
14
2
оппа
оппа
14.02.2013 01:10
Месото не се кисне във вода!
4
0

Виж всички коментари или напиши такъв

Най-популярните рецепти от категорията