неделя, 1 май

Бански чомлек

27/11/2011
Приготвяне
Готвене
Общо
Порции8
Изпрати Бански чомлек
до име:
до имейл:
от име:
от имейл:
Прати
Статистика
  • Споделяния
  • Харесвания
  • Преглеждания общо25 546
  • Преглеждания за месеца2
  • Преглеждания за седмицата63
  • Коментирана3 пъти
  • Рейтинг3,7 от 5

Необходими Продукти

  • телешко месо - 2 кг телешки джолан
  • картофи - 1 кг
  • лук - 300 г кромид (5 - 6 глави)
  • вино - 400 мл червено
  • чесън - 10 скилидки
  • люти чушки - 2 броя лютиви пиперки
  • червен пипер - 1 с.л.
  • черен пипер - 15 зърна
  • дафинов лист - 2 броя
  • сол - на вкус
Сготви+2 точки
Бъди първият, който ще ползва новата опция тук.

Приготвяне на Бански чомлек

Нарежете телешкия джолан на едри парчета и го накиснете за 1 час във вода с малко оцет.

В гърне започнете да редите нарязаните на едри парчета или кръгчета картофи, телешките късове, едро нарязания лук, обелените скилидки чесън и лютивите пиперки.

Залейте с виното, добавете червения и черния пипер, дафиновия лист и сол на вкус.

Може да долеете и малко топла вода. Сложете капака на гърнето и го пъхнете във фурната да се пече за 4 часа.

[подобни рецепти тук]

  • Любими
  • Google+
  • Pinterest

3.7
Общо 16 гласували
5 3
4 7
3 4
2 2
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (3)

Изпрати
Ванко
24.05.2014 00:06
Защо без моркови
0
0
бай Пешо
28.03.2013 12:00
Трябва да се сложи и някой кокал който дава желе, например коляно. Аз го правя в херметическа тенджера и от начало го отпенвам, това е да не се кисне, Слагам го вечер да кипне а после го оставям на 1-2 до сутринта. От майка ми знам че трябва да са 11 продукта. Картофите колкото са по едро нарязани са по вкусни. Лука се реже на 2. Чесъна ако е по пресен може и да се слагат необелени скилидки. Пиперките, слагам сушени не люти, защото може само бай Ставри да си го яде чумлеко. Ако ти се яде люто, можеш винаги да си добавиш в готовото ястие, а не тровиш другите. Това е ядене за много хора и не всички ядат люто. Правил съм го и с говежди джолан, тогава слагам само месото и подправките в малко вода, за цяла нощ. После добавям всичко останало за 2 часа. ЧУМЛЕКА НЕ ТРЯБВА ДА Е ВОДНИСТ. Той се яде с вилица. Като пипнеш нещо в гозбата, трябва да ти лепнат ръцете. С виното също трябва да се внимава какъв сорт е, веднъж го правих с мавруд и ми киселнееше. Внивайте много продукти са за да си правите експерименти. Гответе го бавно и всичко ще се получи.
8
2
оппа
14.02.2013 01:10
Месото не се кисне във вода!
3
0

Най-популярните рецепти от категорията

Избрани

Подобни и изпробвани

Подобни от Ezine.bg

Свързани Статии

Още от категориите

Още рецепти с

Вкусна и бърза рецепта за Бански чомлек. Доволен ли си от това, което намери? Виж другите ни специалитети за Бански чомлек. Избрани рецепти от нашенската и чуждестранна кухня. Съвети как да приготвим Бански чомлек в Готвач.бг - твоят кулинарен портал с множество ястия, вкусотии, съвети и заръки от нашите автори, на едно място.