Гроздова ракия

27/11/2011
Роси Трифонова
отРоси ТрифоноваИноватор9049293
"Не просто рецепта, а връзка с миналото и продължаване на традициите!"
Сготви+1 точки
2 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо32 783
  • Преглеждания за месеца130
  • Преглеждания за седмицата39
  • Коментирана2 пъти
  • Рейтинг4.1 от 5
  • Сготвена2

Необходими Съставки

  • грозде - остатък, от производството на вино
  • захар
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Гроздовата ракия се произвежда при дестилацията на гроздовите джибри от производството на вино. Важно е добре да се съхранят джибрите, ако нямате възможност веднага да ги подложите на дестилация.

Намачкват се и се пресоват, за да излезе въдухът, покриват се с найлон и се посипва пясък.

За да получите по-голямо количество ракия, в джибрите може да сложите вода и захар веднага след източване на виното.

Захарта трябва да е напълно разтворена във вода, като пропорцията е на 100 л вода - 20 кг захар. Течността трябва да покрие джибрите.

При 20-25 градуса ферментацията протича бързо - за няколко дни.

След това веднага следва дестилация. Гроздовата ракия трябва да е поне 40 градуса.подобни рецепти тук

5 7
4 9
3 3
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

       Драгомир
Драгомир
22.07.2013 07:41
Освен,че се прави от грозде ( а не от остатъка на гроздето ) , гроздовата ракия се прави и от сортове грозде за ракия . Който е пил ракия от сорт грозде за ракия и друг сорт грозде а накрая и от джибри , наистина ще знае за какво пиша . Иначе може и от цвета на акация :–)))
11
1
Кр. Манев
Кр. Манев
30.12.2012 18:46
Това е рецепта за джиброва ракия. Гроздовата ракия се прави от смачкания като за вино гроздов материал. Който е пили джиброва и гроздова знае каква е разликата.
29
2
Йордан Главеев
Йордан Главеев
27.11.2014 17:58
Здравейте,имам един въпрос.Сложих 200кг бяло грозде и нещо стана.Както си протича бурната ферментация и изведнъж спря и не иска да падне плода долу като за вино.Дайте съвет какво да правя.
37
4

Виж всички коментари или напиши такъв