Гроздова ракия

27/11/2011
Роси Трифоноваот Роси ТрифоноваИноватор / Автор
"Не просто рецепта, а връзка с миналото и продължаване на традициите!"
Сготви+1 точки
2 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо27 647
  • Преглеждания за месеца271
  • Преглеждания за седмицата37
  • Коментирана2 пъти
  • Рейтинг3,7 от 5
  • Сготвена2

Необходими Съставки

  • грозде - остатък, от производството на вино
  • захар
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Гроздовата ракия се произвежда при дестилацията на гроздовите джибри от производството на вино. Важно е добре да се съхранят джибрите, ако нямате възможност веднага да ги подложите на дестилация.

Намачкват се и се пресоват, за да излезе въдухът, покриват се с найлон и се посипва пясък.

За да получите по-голямо количество ракия, в джибрите може да сложите вода и захар веднага след източване на виното.

Захарта трябва да е напълно разтворена във вода, като пропорцията е на 100 л вода - 20 кг захар. Течността трябва да покрие джибрите.

При 20-25 градуса ферментацията протича бързо - за няколко дни.

След това веднага следва дестилация. Гроздовата ракия трябва да е поне 40 градуса.подобни рецепти тук

5 6
4 8
3 2
2 2
1 2
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

       Драгомир
Драгомир
22.07.2013 07:41
Освен,че се прави от грозде ( а не от остатъка на гроздето ) , гроздовата ракия се прави и от сортове грозде за ракия . Който е пил ракия от сорт грозде за ракия и друг сорт грозде а накрая и от джибри , наистина ще знае за какво пиша . Иначе може и от цвета на акация :–)))
8
1
Кр. Манев
Кр. Манев
30.12.2012 18:46
Това е рецепта за джиброва ракия. Гроздовата ракия се прави от смачкания като за вино гроздов материал. Който е пили джиброва и гроздова знае каква е разликата.
27
2

Виж всички коментари или напиши такъв