Gotvach.bg»Рецепти»Гарнитури»Вкусен ориз за гарнитура

Вкусен ориз за гарнитура

Сия РибагинаСия Рибагина
Мастър Шеф
7218k2k12k5
Вкусен ориз за гарнитура
Снимка: Сия Рибагина
1 / 3
08/08/2016
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
30 мин.
Порции
4
"Казват, че приготвянето на ориз е цяло изкуство. Но ние ще ви покажем как да го направите лесно и вкусно"

Необходими Продукти

  • ориз - 2 ч.ч.
  • бульон - 4 ч.ч.
  • сол
  • куркума - 1 ч.л.
  • домати - 1 бр.
  • сирене - 120 г
  • черен пипер
  • зехтин - 1 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Почистете ориза и го сложете в цедка, измийте го под течаща студена вода, докато струята стичаща се под него стане прозрачна. Сложете го в тенджера с четири чаши бульон и зехтина. Поставете на котлона и оставете да ври под капак на силна температура 9 мин. без да го отваряте и бъркате.

Намалете котлона на умерена температура и варете още 2 мин., накрая изключете котлона и оставете на остатъчна температура още 2 мин. Махнете тенджерата от котлона и оставете настрана за 20 мин. без да отваряте капака, така оризът ще се досготви от парата.

Намажете тортена или кексова форма с малко зехтин. Разделете ориза на половина, едната оставете бяла и сложете на дъното на формата. Върху ориза сложете резени сирене и домати.

Другата половина от ориза подправете с куркума и черен пипер и сложете във формата като покривате доматите и сиренето. Притиснете ориза добре с ръце, така че да се спои добре. Оставете в хладилник да стегне за няколко часа, след което извадете и обърнете ориза в чиния.

Така приготвеният ориз може да хапвате като основно или гарнитура. По този начин може да го приготвите и в рингове и да го поднесете индивидуално.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.7
52
41
30
20
10
Дай твоята оценка: