Дюлева ракия

28/11/2011
Роси Трифонова
отРоси ТрифоноваИноватор9049293
"Само за истински ценители - дъхава дюлева ракия, отлежала в дъбово буре!"
Сготви+1 точки
2 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо31 301
  • Преглеждания за месеца428
  • Преглеждания за седмицата117
  • Коментирана3 пъти
  • Рейтинг4 от 5
  • Сготвена2

Необходими Съставки

  • дюли - зрели и здрави
  • захар
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Най-напред измийте и изчистете много добре дюлите от мъха. Желателно е да отстраните й семките или поне да внимавате да не ги спукате, докато превръщате плода в пюре. Може да добавите пектина за в пюрето, за да се втечни малко, понеже става гъсто, но това не е задължително.

Пюрето се залива със разтворена захар във вода, като обикновено количеството е 1/3 от плода (на 150 л вода - 50 кг захар примерно). Захарността в бидона на края трябва да е между 18-20%.

Киселинността се измерва с лакмус. Ако pH e високо, използвайте лимонена киселина, за да докарате до около 3. Всичко, което се добавя в ракията, се слага предварително разтворено, при интензивно бъркане.

Съхранявайте бидона при около 20 градуса в тъмно помещение. Той трябва да е добре затворен, за да няма достъп на въздух. Въглеродния двуокис от ферментацията се пуска през воден клапан.

Ако ферментацията не тръгне веднага, е възможно да я провокирате, като добавите малко забъркана хлебна мая.

Дюлевата ракия сварете 2 пъти, като се отделя добре първака и патоката. Готовата ракия съхранявайте 6 месеца в дъбово буре за максимално добър вкус.подобни рецепти тук

5 7
4 5
3 3
2 2
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (3)

пламен
пламен
26.10.2013 17:16
кога да варя в момента показват 0 захрност
7
5
ИСАК
ИСАК
26.09.2013 20:08
ТОЧНО ТАКА, ТРЯБВА ДЮЛКИТЕ ПЪРВО ДА ПОВРЪТ 5-6 МИНУТИ ЗА ДА СЕ РАЗПАДНЕ ЦЕЛУЛОЗАТА. ДОРИ И НЕ Е НЕОБХОДИМО ТОГАВА ДА СЕ МЕЛЯТ.
3
1
Николай
Николай
06.08.2013 17:16
Може дюлите да се сварят като за компот и тогава да се смелят.Добре е да се разбъркват периодично. Не е задължително да държите ракията в дъбово буре.
7
0

Виж всички коментари или напиши такъв