Сливова ракия

28/11/2011
Барфи
отБарфиНовак
"Според мнозина сливите са създадени единствено и само за да се прави от тях ароматна сливова ракия!"
Сготви+1 точки
Бъди първият сготвил
  • Преглеждания общо35 633
  • Преглеждания за месеца1585
  • Преглеждания за седмицата204
  • Коментирана2 пъти
  • Рейтинг4.1 от 5

Необходими Съставки

  • сини сливи - добре узрели, почистени от костилки
  • захар
* мерки и количества

Начин на приготвяне

От почистените сливи се прави пюре като се смилат или намачкват. Алкохолната ферментация протича в дървени съдове (каци) или пластмасови бидони с плаваща шапка.

На 12 кг сливи обикновено се добавят 1.5 кг захар. По време на ферментацията се бърка по 2-3 пъти на ден.

След като тя приключи веднага се изварява и се дестилира 2 пъти. Съхранява се в бурета. Сливовата ракия трябва да е поне 38 градуса.подобни рецепти тук

5 7
4 7
3 1
2 1
1 1
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Ванката
Ванката
01.11.2013 10:46
ако искате да направите истинска и качествена сливова ракия....- събирайте само падналите /хубаво узрелите/ сливи ,смачкайте ги и през рабицова мрежа отделете костилките. ЗАБРАВЕТЕ ЗА ЗАХАРТА !!! една седмица бъркайте като затваряте съда за да няма винарки!/аз го постигам като бидоните ги завивам с найлон,който го стягам с ластик около гърлото/ джибрите трябва да се дебнат със захаромер и щом паднат на 0/нула/-захарен градус да се варят . от 4-тона сливи БАРДАЧКИ искарвам около 450 литра качествена 43градусова ракия, която слагам в три дъбови бурета с малко черничеви клечки вътре. не я преварявам и никога не ме боли глава. зядължително първака го махам и спирам щом падне под 40градуса. патокът го събирам и го сварявам после накуп .
13
1
stelian
stelian
21.11.2012 12:31
захарта е много а и вода се добавя 1/3 _ 1/4.
12
1

Виж всички коментари или напиши такъв