Десерт с грис

10/08/2016
Марияна
отМариянаМастър Шеф6602565843
"Време е за десерт, но не какъв да е, а с грис. Кой иска едно парче?"
Приготвяне15 мин.
Готвене25 мин.
Общо40 мин.
Порции6
Сготви+1 точки
5 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо17 562
  • Преглеждания за месеца116
  • Преглеждания за седмицата61
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена5

Необходими Съставки

  • вода - 2 ½ ч.ч
  • захар - 1 ч.ч
  • грис - 1 ч.ч
  • орехи - ½ ч.ч смлени
  • канела - 1 пакетче
  • масло - 100 г
  • индийско орехче
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Смесват се водата с захарта. Вари се докато се получи сладък сироп. В подходящо тиганче си слагаме маслото и го размекваме на котлона. Грисът се запържва с маслото, докато придобие златист цвят.

Разбъркваме с дървена лъжица маслото. Щом се размекне, веднага слагаме гриса. Настъргваме си индийско орехче малко за аромат и вкус.

През това време захарта се е разтопила на другият котлон, аз ги правя едновременно, станал е захарният сироп. Сипваме го на тънка струйка в запържения грис. Сместа се бърка много добре, за да не стане на бучки. Аз лично не я оставям много да се сгъсти.Трябва да стане гладка.

Махаме от котлона сместа с водата, захарта, гриса и индийското орехче, маслото. Още гореща я присипвам в малка йена. Смиламе си орехите. Поръсваме десерта с канелата равномерно и най–отгоре с орехите след като изстине леко. Като поизстине леко го режем на 6 парчета с помощта на нож. Сервираме в чинии.

Леко топъл е ронлив, мек, топящ се в устата. На мен лично ми харесва по – този начин. Като изстине съвсем е по–стегнат.Да ви е сладко! Наподобява на турската грис халва, но е различна на вкус.подобни рецепти тук

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар