Пестил от ябълки и сливи

15/08/2016
ВИЛИ-Виолета Матева
отВИЛИ-Виолета МатеваГуру197584170514
"Уникален вкус като от едно време - опитайте, няма да сгрешите!"
Приготвяне50 мин.
Готвене50 мин.
Общо100 мин.
Порции4
Сготви+1 точки
7 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо2 165
  • Преглеждания за месеца106
  • Преглеждания за седмицата16
  • Коментирана2 пъти
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена7

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Плодовете се почистват и нарязват на парченца. Слагат се в дълбока тенджера и заливаме със 500 мл студена вода. Варим на умерен огън докато омекнат, това става за 45 минути. После всичко се пасира и прецежда през цедка.

Получава се каша гъста като боза. Сипваме захарта и пектина, бърка се енергично с телена бъркалка. Тенджерата отново се поставя на котлона и варим кашата за 25 минути, като се бърка непрекъснато. Когато започне да пръска, огънят се намалява и се доварява за още 45-60 минути.

Получава се гъста смес, така че да пада на парцали от лъжицата, а не да се стича. Насипва се в сухи буркани и се запечатва с капачка. Може да се сипе във форма и да се покрие с намаслена хартия.

Оставя се да стегне, после се нарязва и се хапва. Този пестил може да се съхранява до 6 месеца на тъмно и хладно място. Страхотен е и много вкусен! Благодарности за рецептата на Иван Пейчев!подобни рецепти тук

5 4
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

ВИЛИ-Виолета Матева
Благодаря Весе ,направи го заслужава си ,само дето бързо свършва :)))
0
0
Веселина Константинова
Вили, страхотна рецепта! Много го обичам и ще си направя!
1
0

Виж всички коментари или напиши такъв