Разкошна питка

17/08/2016
Plesnevaот PlesnevaПомощник Готвач 2x
"Пухкава отвътре, хрупкава отвън - това е перфектната питка!"
Приготвяне30 мин.
Готвене30 мин.
Общо60 мин.
Порции5
Сготви+1 точки
12 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо21 868
  • Преглеждания за месеца113
  • Преглеждания за седмицата30
  • Коментирана3 пъти
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена12

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Затопляте млякото, изсипвате маята, захарта, 3 с.л. брашно и разбърквате. Оставяте да се активира маята и добавяте към брашното (около 500 г), солта, олиото, оцета и разбърквате.

Постепенно добавяте останалото брашно. Замесвате меко и нелепнещо тесто. Оставяте да втаса и да утрои обема си, след което го разделяте на 2 части. Разточване първата част на кръгла кора, дебела около 0. 5 мм приблизително.

Намазвате с разтопеното масло, разточвате и втората кора и покривате първата. Разточвате двете с точилката, за да се слепнат леко. Нарязвате с нож получената кора на ленти, като не ги режете до края. Нужно е да оставите 2 пръста неразрязано, за да може да навиете.

След като сте направили лентите, започвате да навивате под диагонал - накриво, докато стане едно рошаво руло :). Внимателно го премествате в тавичка, като го навивате като геврек. Трябва двата края да се съберат.

Оставяте го да се надуе хубаво поне 15 минути, намазвате с жълтъка и тогава го слагате в загрята на 180 градуса фурна до зачервяване. Ако желаете може и да поръсите някакви семена. Става разкошна, дебела и пухкава питка! Приятен апетит!подобни рецепти тук

5 6
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (3)

Емма
Емма
26.12.2016 17:00
Няма такъв разкош, за съжаление не успях да я снимам :-D
Невероятно вкусна, моите гладници я определиха като,, гигантски кроасан,,
Следвах стриктно рецептата!
Благодаря!
1
0
marcheva14  Мария Симеоно
Еееее, сега как да не гласувам за тази питка, та тя е разкошна! Браво, Соня!
1
0
Сия Рибагина
Сия Рибагина
17.08.2016 12:11
Наистина е разкошна!
3
2

Виж всички коментари или напиши такъв