Руло с бабекова кайма

18/08/2016
KaterinaSpasova
отKaterinaSpasovaЧирак6634891
"Вие намерете бабекова кайма, а останалото е лесно - после заедно ще хапнем "
Приготвяне35 мин.
Готвене50 мин.
Общо85 мин.
Порции8
Сготви+1 точки
3 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо811
  • Преглеждания за месеца19
  • Преглеждания за седмицата6
  • Коментирана2 пъти
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена3

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Картофите се сваряват, обелват и намачкват с малко сол. Гъбите се почистват, нарязват и задушават с лука и щипка сол.

Каймата се разстила върху намазнено фолио и в центъра му по дължина се поставят намачканите картофи като пътечка. Върху тях се наръсват гъбите, след това се нареждат яйцата едно зад друго, а до тях - нарязаните на ленти кисели краставички и морков.

Каймата се завива на хубаво, стегнато руло, и се прехвърля внимателно в тавичка. Намазва се с помощта на четка с олио и се пече 20 минути на 200 градуса. Наръсва се с настъргания кашкавал и се запича за още 10- 15 минути. Оставя се да се охлади леко и внимателно се премества в поднос или друга чиста тавичка.

В мазнината и соса, който се е отделил от рулото при печене, се запържват 2 с.л брашно, след което с непрекъснато бъркане към тях се добавя виното. Тавичката, в която сме пекли рулото, се налива още една кафяна чашка вода, така че хубаво да я обере, и тази вода се налива при брашното с виното.

Посолява се, поръсва се с черен пипер и се бърка, без да се сваля от огъня, докато сосът се посгъсти. Трябва да ври 7- 8 минути, за да няма вкус на сурово брашно.

Когато рулото се сервира, се полива с 1- 2 лъжици от този сос.подобни рецепти тук

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

marcheva14  Мария Симеоно
Благодаря, Катерина. Разбрах! За първи път чувам и чета за "бабекова кайма", но и няма от къде да зная, защото никога не купувам готова кайма. Имам си своите принципи, но на вкус и цвят...въпрос на избор е.
0
0
KaterinaSpasova
KaterinaSpasova
19.08.2016 04:33
Тъй като живея в чужбина аз също сама си правя бабековата кайма, но в България съм купувала. Мога да ви дам моята рецепта, ако ви хареса я пробвайте. Стават и страхотни кюфтета. Премилам леко прошарено свинско месо на едрата решетка. На 1 кг кайма слагам 15 гр сол,1 с.л. смлени или счукани семена от копър, 2с.л червен пипер, половин чаена лъжичка черен пипер, половин чаена лъжичка кимион и 2 ч.л. мащерка. Солта може да се намали или увеличи според вкуса, но когато се изпече тази кайма става по- солена. Понякога слагам и половин лъжичка лют червен пипер, когато искам да е леко пикантна. Каймата се измесва добре, притиска се хубаво и се покрива с найлон. Така престоява 24 часа в хладилника преди да се употребява.
0
0
marcheva14  Мария Симеоно
Да, това си е едно "Руло Стефани", но не ми е ясно какво означава "бабекова кайма"..... не е обяснено в рецептата името и значението ѝ или аз не мога нещо да схвана...Освен това тази "бабекова кайма" изобщо не е овкусена, ни черен пипер, ни повече лук, ни яйца, ни кимион, нито инд.орехче в картофите. Гъбите предварително не забелязах да са задушени, примерно в масло.... едно нищо е. Картофи разтлани върху парче кайма, някаква си. Моля за пояснение.
0
0
KaterinaSpasova
KaterinaSpasova
18.08.2016 23:48
А за гъбите си пише, че са задушени с лук.
0
0
KaterinaSpasova
KaterinaSpasova
18.08.2016 23:47
Бабековата кайма е по- едро смляна, освен това е овкусена с подправки за бабек. В различните региони подправките, които се слагат вътре варират, но като цяло навсякъде се слага червен пипер, черен , семена от копър и мащерка. Някъде добавят и кимион, а мащерката е заменена с чубрица. Тази е купена готова. Продават я в месарски магазини и някои от големите вериги. Гъбите са задушени с лука и малко мазнина. Именно, защото каймата е осолена и овкусена не съм слагала допълнителни подправки- не са необходими.
0
0

Виж всички коментари или напиши такъв