Лимони конфи

19/08/2016
Сия Рибагина
отСия РибагинаМастър Шеф67294517955
"Вкусът на тези лимони е остър и много наситен, те придават на ястието неповторим аромат, което ги различава от пресния плод!"
Приготвяне15 мин.
Общо15 мин.
Порции1
Сготви+1 точки
3 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо1 566
  • Преглеждания за месеца21
  • Преглеждания за седмицата2
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена3

Необходими Съставки

  • лимони - 5 - 6 бр.
  • сол - 5 с.л. хималайска
  • зехтин - 1 с.л.
  • лимонов сок - 200 - 300 мл
* мерки и количества

Начин на приготвяне

За тази рецепта трябва да използвате качествени лимони, по възможност с проверено качество.

Добре е да не са пръскани и обработвани с вредни химикали.

Вземете лимоните и под течаща вода добре ги измийте, като с четка изтъркате кората им.

Лимоните разполовете на половинки, като всяка половина разрежете на още половина, без да стигате до края, получените четвъртинки трябва да останат свързани.

Измийте и изварете стандартен компотен буркан и капачката му. Подсушете го.
На дъното на буркана сипете 2 ч.л. от солта. Посолете всяка половинка лимон и ги наредете в буркана, като добре го напълнете, дори с ръка ги набутайте плътно.

Лимоните, които са в буркана, ще си пуснат сока от натиска, долейте още малко лимонов сок, така че да ги покрие.

При мен се получи с изстискани още 6 бр. лимона сок от около 200 мл.

Когато напълните буркана, сипете лъжица зехтин и затворете плътно с капачката.
По желание може да им добавите подправки като кардамон, черен пипер, канела и др.

Лимоните трябва да са добре посолени, всяка половинка посолете обилно!

Така готовия буркан оставете за месец на стайна температура да ферментират.

През ден ги обръщайте и разклащайте, за да се овкусят равномерно.

След този месец са готови, при употреба ги съхранявайте в хладилник.

Така приготвени лимоните издържат до 6 месеца.

Изключително солени са, затова внимавайте, преди употреба ги изплаквайте със студена вода, за да падне солта от тях.

Солта която ще използвате, може да е морска, но не трябва да е йодирана!

Лимони конфи може да използвате за мароканска и индийска кухня, може да ги добавяте в ястия с всякакви птици, ориз, риба и морски дарове.

Предназначени са за кулинарна обработка и не са подходящи за директна консумация.

Количеството, което съм посочила в продуктите, е за стандартен компотен буркан около 700-800 мл.подобни рецепти тук

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар