Бабиното сладко от смокини

20/08/2016
Марияна
отМариянаМастър Шеф6602565843
"Сладко, с чийто вкус сме израснали!"
Приготвяне30 мин.
Готвене180 мин.
Общо210 мин.
Сготви+1 точки
8 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо42 393
  • Преглеждания за месеца10302
  • Преглеждания за седмицата1217
  • Коментирана3 пъти
  • Рейтинг4.8 от 5
  • Сготвена8

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

За сладкото ни трябват едри и много добре узрели смокини.

Смокините си ги измиваме много добре. Режем ги на едри парчета. Слагаме ги в голяма тенджера. Поливаме ги с 100 мл вода и 1 кг захар. Разбъркваме. Слагаме тенджерата на котлона да ври на тих огън за около 2-3 часа. Поглеждаме сладкото често и разбъркваме много леко.

Към края проверяваме сладкото за желаната гъстота, като си слагаме с помощта на лъжица в малка чинийка, за да проверим. Малко преди да свалим сладкото от смокини от огъня, приблизително 5 мин преди да е готово, слагаме и 1/2 пакетче лимонтозу.

Измиваме бурканчетата, трябва хубаво да са изсъхнали, капачките също, най - добре е да се ползват малко от лютеница например. Насипваме готовото сладко от смокини в бурканчетата и затваряме добре с капачките.

Получава се вкусно сладко с едри парчета смокини, подходящо за пълнеж на палачинки или за съставка при кексове, сладкиши, гарниране на сладолед и кисело мляко.подобни рецепти тук

5 4
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (3)

Марияна
Марияна
30.09.2016 23:19
Хубаво сладко сте направили, хубава снимка. Моето е с нарязани плодове.Домашното е най - вкусно.
2
0
Марияна
Марияна
04.09.2016 14:51
Сладко с нярязани на парчени смокини е. В моя край се казва сладко, зная го като сладко с нярязани на парчени смокини и затова така съм го написала. Става за мазане на филии, за пълнеж на палачинки, прибавя се в кексове, сладкиши /като една от съставките/.Верни са пропорциите - 3 кг. плод и 1 кг. захар.Повечето хора му казват конфитюр. Защо толкова ви изненадват пропорциите? Прочитайки рецептата става ясно какъв вид е и за какаво. Това не е гъст сироп с цели смокини или гладък мармалад.Ще кача още снимки, за да се види консистенцията.
11
3
Людмила Чохаджиева
E, това ако е сладко!
За сладко на 1 кг плод се слага 1 кг захар! За конфитюр на 1 кг плод - 0.700 кг захар.Тук, или има печатна грешка, или това няма нищо общо със сладко.
4
5

Виж всички коментари или напиши такъв