Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Вкусно ръжено хлебче

Вкусно ръжено хлебче

Вкусно ръжено хлебче
Снимка: Веселина Константинова
3 / 4
06/11/2022
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
60 мин.
Порции
3
"И да не забравите - хлебчето трябва да обиколи нивата преди да го разчупите и да раздадете на всички на масата"

Необходими Продукти

  • ръжено брашно - 200 г
  • брашно - 250 г бяло
  • овесени трици - 50 г
  • сусам - 1 с.л.
  • кафява захар - 1 с.л.
  • хималайска сол - 1 ч.л.
  • мая - 1 пакетче суха (7 г)
  • зехтин - 3 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Активирайте маята, като я разтворите в малко топла вода, добавите захарта и супена лъжица брашно.

Пресейте бялото брашно, прибавете ръженото и овесените трици. Добавете сусама, зехтина и маята. Налейте още хладка водичка и замесете меко тесто.

Тестото е готово, когато спре да лепне по ръцете.

Покрийте готовото тесто с чиста кърпа и оставете да втаса. Този вид тесто втасва малко по-бавно.

Готовото тесто оформете на питка и поставете в подходяща тавичка. Направете отгоре разрези на кръст и поръсете с бяло брашно. Оставете отново да се понадигне.

Изпечете в затоплена фурна, като постепенно увеличавате градусите до 200. Проверете питката дали е изпечена с помощта на клечка за зъби.

Хляба покрийте с чиста кърпа и оставете да поизстине преди да консумирате.

Вкусното ръжено хлебче е готово.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.8
53
41
30
20
10
Дай твоята оценка: