Ароматен домашен ябълков оцет

22/08/2016
"Забравете за химиите в магазина, пригответе си лесно домашен ябълков оцет!"
Приготвяне50 мин.
Готвене10 мин.
Общо60 мин.
Порции5
Сготви+1 точки
3 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо18 851
  • Преглеждания за месеца1093
  • Преглеждания за седмицата190
  • Коментирана2 пъти
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена3

Необходими Съставки

  • ябълки
  • захар
  • вода
  • гъба - от миналогодишен оцет
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Рецептата е много проста и много ефикасна. Почистете ябълките, ако има изгнило по тях. Измийте ги и ги нарежете на четвъртинки, без да отстранявате семенната част.

Напълнете трилитрови буркани с ябълки, като оставите два пръста до гърлото на буркана ненапълнено. Изсипете захар по една ч.ч. на буркан и напълнете до горе с хладка, нехлорирана вода.

Така може да си приготвите няколко буркана. Изсипете ги в подходящо бидонче, сложете от гъбата (това е специална гъба, която сама се възпроизвежда и размножава. Ако нямате такава, трябва да си набавите от някой, който вече е приготвял такъв оцет, но знам, че става и без нея).

Затворете плътно с капак и оставете на хладно за 20 дни, като разбърквате от време на време с дървена лъжица.

Готовия оцет прецедете и затворете в подходящи бутилки. И въпреки всичко на дъното се образува утайка, но това не бива да ви притеснява.

Много ароматен, силен и лечебен оцет!подобни рецепти тук

5 4
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Дани
Дани
14.06.2017 12:38
Утайката, както сте написала, не е притеснителна, дори напротив, там се съдържат много полезни вещества. Когато се ползва оцета е препоръчително бутилката да се разклаща за да се разпредели тази утайка равномерно и да може да влиза в подправените ястия, за да има ефект от нея.
0
0
Николина Панчева
аз приготвям такъв оцет но наи добре се получава ако буркана още в началото се постави на полусянка и не се затваря плътно а се покрива с тензуг и се бърка всеки ден .просто споделям опит .
0
0

Виж всички коментари или напиши такъв