Ориенталска баклава

28/08/2016
Сия Рибагина
отСия РибагинаМастър Шеф67495719835
"Сладко класическо сиропирано изкушение, което ще ви докосне и опияни!"
Приготвяне60 мин.
Готвене40 мин.
Общо100 мин.
Порции12
Сготви+1 точки
8 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо2 032
  • Преглеждания за месеца19
  • Преглеждания за седмицата16
  • Коментирана2 пъти
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена8

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пресейте брашното, бакпулвера и солта в купа. Направете кладенче и сложете яйцата, олиото, оцет и млякото. Замесете гладко и меко тесто и оставете да почине за 30 мин.

От полученото тесто оформете на фитил и го разделете на 21 равни части. Оформете на топки и разточете на малки кори с големина на малка чиния. Разделете корите на три купчинки, като във всяка купчинка трябва да има по 7 бр. кори.

Вземете първата купчинка, поставете едната кора на масата, поръсете с нишесте и се покрива с втората, пак се поръсва с брашно и така следват останалите до последната седма кора. Вземете точилка и разточете цялата купчинка на една голяма кора с диаметъра на тавата, в която ще печете.

Намажете тава с малко масло и сложете получената кора, поръсете с половината от орехите. Следва втората купчинка, като се процедира по същия начин. Слага се едната кора, поръсва се с нишесте, порива се с втората и така до седмата. Цялата купчинка се разточва на голяма кора и се слага в тавата върху орехите.

Поръсете с останалите орехи.

С третата купчинка направете като с предишните две. Разточете на една голяма кора и сложете в тавата.

Нарежете баклавата по избор, аз използвах малки рингове или чашки за ракия и направих малки кръгове в средата. След това направих разрези с разстояние, наподобяващи слънчеви лъчи, и в края оформих малки триъгълничета.

Разтопете маслото и залейте баклавата, размажете го с чета, така че цялата баклава да се напои с масло.

Загрейте фурната и печете баклавата на 170 градуса до златист цвят. Извадете и оставете да се охлади.

Направете захарен сироп, като в тенджера сложите захарта и водата. Кипнете, разбъркайте, добавете сока на половин лимон и две три зрънца кардамон и оставете на котлона за 10-15 мин до сгъстяване и образуване на захарен сироп.

С горещия сироп полейте изстиналата баклава, като трябва да махнете кардамона.

Оставете да се сиропира за едно денонощие.подобни рецепти тук

5 6
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Plesneva
Plesneva
29.08.2016 14:44
Изглежда страхотно,поздравления!Рязането на форми го правиш в тавата,нали?Или предварително режеш и ги нареждаш?
0
0
Сия Рибагина
Сия Рибагина
29.08.2016 15:14
Благодаря,Соня :) Баклавата се реже в тавата, подрежда се кора,орехи,пак кора и орехи и отгоре последната кора.След това се разрязва, задължително с остър нож :)
1
0
Марияна
Марияна
28.08.2016 17:58
Голямо майсторство. Ето сега слагам 5 звезди. Много хубаво наредена.Първото което прави впечатление е вида. Рецептата е много добра и е трудоемка, но като гледам резултата си струва.
1
0

Виж всички коментари или напиши такъв

Подобни от Ezine.bg

Кулинарна Мрежа
Facebook Group · 51 711 членове
Стани част от нашата кулинарна платформа. Готви и се забавлявай със стотици кулинари от всички краища на страната!