Gotvach.bg»Рецепти»Баница»Баклава»Ориенталска баклава

Ориенталска баклава

Сия РибагинаСия Рибагина
Мастър Шеф
7218k2k12k5
Ориенталска баклава
Снимка: Сия Рибагина
1 / 4
28/08/2016
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
100 мин.
Порции
12
"Сладко класическо сиропирано изкушение, което ще ви докосне и опияни!"

Необходими Продукти

  • брашно - около 1 кг
  • нишесте - 200 г царевично
  • масло - 125 г
  • прясно мляко - 250 мл
  • олио - 200 мл
  • бакпулвер - 15 г
  • оцет - 1 с.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • яйца - 3 бр.
  • за сиропа
  • вода - 4 ч.ч.
  • захар - 4 ч.ч.
  • лимон - 1/2 бр.
  • кардамон - няколко зрънца
  • за гарниране
  • орехи - 2 ч.ч.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пресейте брашното, бакпулвера и солта в купа. Направете кладенче и сложете яйцата, олиото, оцет и млякото. Замесете гладко и меко тесто и оставете да почине за 30 мин.

От полученото тесто оформете на фитил и го разделете на 21 равни части. Оформете на топки и разточете на малки кори с големина на малка чиния. Разделете корите на три купчинки, като във всяка купчинка трябва да има по 7 бр. кори.

Вземете първата купчинка, поставете едната кора на масата, поръсете с нишесте и се покрива с втората, пак се поръсва с брашно и така следват останалите до последната седма кора. Вземете точилка и разточете цялата купчинка на една голяма кора с диаметъра на тавата, в която ще печете.

Намажете тава с малко масло и сложете получената кора, поръсете с половината от орехите. Следва втората купчинка, като се процедира по същия начин. Слага се едната кора, поръсва се с нишесте, порива се с втората и така до седмата. Цялата купчинка се разточва на голяма кора и се слага в тавата върху орехите.

Поръсете с останалите орехи.

С третата купчинка направете като с предишните две. Разточете на една голяма кора и сложете в тавата.

Нарежете баклавата по избор, аз използвах малки рингове или чашки за ракия и направих малки кръгове в средата. След това направих разрези с разстояние, наподобяващи слънчеви лъчи, и в края оформих малки триъгълничета.

Разтопете маслото и залейте баклавата, размажете го с чета, така че цялата баклава да се напои с масло.

Загрейте фурната и печете баклавата на 170 градуса до златист цвят. Извадете и оставете да се охлади.

Направете захарен сироп, като в тенджера сложите захарта и водата. Кипнете, разбъркайте, добавете сока на половин лимон и две три зрънца кардамон и оставете на котлона за 10-15 мин до сгъстяване и образуване на захарен сироп.

С горещия сироп полейте изстиналата баклава, като трябва да махнете кардамона.

Оставете да се сиропира за едно денонощие.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
56
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Евтини Рецепти
Евтини Рецепти
Изглежда страхотно,поздравления!Рязането на форми го правиш в тавата,нали?Или предварително режеш и ги нареждаш?
29.08.2016 14:44
1
Покажи всички подкоментари
Марияна
Марияна
Голямо майсторство. Ето сега слагам 5 звезди. Много хубаво наредена.Първото което прави впечатление е вида. Рецептата е много добра и е трудоемка, но като гледам резултата си струва.
28.08.2016 17:58
1