Алтън Татлъсъ (Златен сладкиш)

28/08/2016
Сия Рибагина
отСия РибагинаМастър Шеф67294517955
"Невероятно вкусни сладкишчета, напоени със сладък сироп и сочна орехова текстура, които не са за изпускане!"
Приготвяне60 мин.
Готвене40 мин.
Общо100 мин.
Порции10
Сготви+1 точки
9 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо17 558
  • Преглеждания за месеца432
  • Преглеждания за седмицата43
  • Коментирана1 пъти
  • Рейтинг4.8 от 5
  • Сготвена9

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Първо, направете сиропа, като кипнете в тенджерка на котлона захарта и водата, добавете сока и кората на половин лимон и разбъркайте. Варете сиропа няколко минути до сгъстяване.

Направете тестото, като пресеете брашното в купа, добавете олиото, белтъка, мекото масло, млякото и бакпулвера.

Омесете всичко, като е необходимо добавете още малко брашно до получаване на гладко тесто, което да не лепне по ръцете. Покрийте и оставете за 30 мин да си почине.

Тестото разделете на две еднакви части и ги разточете на кръгли кори с дебелина 1 см. Едната кора разрежете с малки рингове или ракиени чашки на кръгове, а другата кора разрежете по същия начин но във всяко кръгче направете в средата още едно по малко, като използвате капачка или по малък ринг.

Изрезките от тестото съберете, омесете и ги използвайте, като повторите същата процедура.

Намажете тава с малко масло и сложете кръговете, върху всяко цяло кръгче сложете по едно от тези с малкия отвор и леко с пръсти минете по краищата, за да ги слепите. В средата в отвора на всяко сложете орехови ядки.

Намажете всяко с разбит жълтък и сложете в загрята фурна на 200 градуса за около 40 мин до златист цвят.

Изпечените сладкишчета потопете или полейте със студения сироп, още докато са горещи. Оставете ги със сиропа няколко часа да се сиропират и омекнат.

Бележки: Препоръчвам да използвате цели или леко натрошени орехови ядки, аз ги запълних със смлени орехи и при поливане със сиропа те се разнесоха и разпиляха, затова по възможност ползвайте цели ядки - за по добър вид на сладките.

Източник на рецептата: Джейлян Алиеваподобни рецепти тук

5 4
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Фати Камберова
Страхотни са и изглеждат вкусно!
1
0

Виж всички коментари или напиши такъв