Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Пълнозърнест Хляб»Моето пълнозърнесто хлебче

Моето пълнозърнесто хлебче

Сия РибагинаСия Рибагина
Мастър Шеф
7278k2k12k5
Моето пълнозърнесто хлебче
Снимка: Сия Рибагина
1 / 6
02/09/2016
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
70 мин.
Порции
5
"Домашно хлебче с хрупкава коричка и мека като душичка средичка"

Необходими Продукти

  • пълнозърнесто брашно - 250 г
  • брашно - 250 г бяло
  • вода - 200 мл
  • кисело мляко - 100 г
  • трици - 3 с.л. пшеничени
  • сол - 1 ч.л.
  • оцет - 1 с.л.
  • мед - 1 с.л.
  • мая - 10 г суха
  • зехтин - 3 с.л.
  • за поръсване
  • брашно - бяло
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пресейте бялото брашно в купа. Сложете триците и пълнозърнестото брашно. Направете кладенче и сложете сол, мед, оцет, зехтин и кисело мляко.

Затоплете водата и сложете сухата мая. Разтворете я и оставете 15 мин.

Разбъркайте всичко в купата и започнете да добавяте от маята.

Омесете добре оформено и гладко тесто, което да не лепне по ръцете. Ако е необходимо, добавете още малко течност или брашно. Оформете тестото на топка, покрийте с кърпа и оставете за час.

Сложете в тавичка хартия за печене.

Втасалото тесто премесете леко, колкото да изкарате въздуха и оформете пак на топка. Поръсете го с бяло брашно и поставете в тавичката. Оставете покрито за 15 мин да си почине отново.

С остър нож или чисто (ново) бръснарско ножче направете леки произволни разрези отгоре върху хлебчето.

Сложете във фурната и печете 20 мин на 150 градуса, след което увеличете на 180 градуса и печете още 20 мин.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.7
510
40
30
21
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Ваня Георгиева
Ваня Георгиева
Сия това е много хубаво, че сина ти иска да хапва здравословно. Мисля да науча и моите но май ще ми бъде доста трудно. Аз също зная че са много полезни.
02.09.2016 21:15
1
Сия Рибагина
Сия Рибагина
Ваня, вкуса не се променя много, слагам ги защото са много полезни.
Хората отслабват с трици, а аз ги слагам в хляб :)
Мари, има и овесени, аз ползвам пшеничени трици, взимам ги заради сина ми, той е боксьор и заради него купувам иначе хляб не иска да яде, като кажа:
"маме, хляба е пълнозърнест с трици" и яде :))
02.09.2016 15:11
1
marcheva14
marcheva14
Чудесно изглежда! Никога не съм ползвала трици, а и не съм виждала. Пропуск от моя страна.
02.09.2016 13:19
1
Ваня Георгиева
Ваня Георгиева
Много вкусно изглежда хлебчето. С трици никога не съм опитвала в рецепта обезателно ще пробвам за да разбера за вкуса.
02.09.2016 12:19
2