Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Ароматен хляб, лесен за разчупване

Ароматен хляб, лесен за разчупване

Monika IvanovaMonika Ivanova
Мастър Шеф
4562k2k2k5
Ароматен хляб, лесен за разчупване
Снимка: Monika Ivanova
1 / 9
06/09/2016
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
90 мин.
Порции
5
"Мек като памук и безкрайно вкусен - побързайте да опитате!"

Необходими Продукти

  • За тестото
  • брашно - 500 г
  • суха мая - 1 пакетче (7г)
  • захар - 1 ч.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • вода - 300 мл топла
  • За ароматната заливка
  • зехтин - 2 с.л. (или същото количество разтопено масло)
  • чесън - 1 скилидка
  • маслини - 5 бр.
  • билки - 1 с.л. (мащерка, розмарин, риган, босилек или каквото харесвате)
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В купа смесвате маята, захарта и топлата вода заедно с 200 г от брашното. Разбърквате докато стане гладка каша, покривате с кърпа и оставяте 20 минути докато маята шупне. След това добавяте останалото брашно и солта и месите хубаво на набрашнен плот докато получите гладко и еластично тесто (около 7 минути).

Поставяте тестото в намазнена купа и покривате отново да престои на стайна температура за поне час или докато видите, че обемът му се е удвоил.

Заливката приготвяте като обелите и накълцате чесъна и го залеете със зехтина. Добавяте и нарязаните на дребно подправки и загрявате сместа за 1 минута на силен котлон. Оставяте настрана да се смесят ароматите и продължавате с тестото.

Изваждате го на набрашнен плот и направо го разточвате без да го месите отново. Разточете го на правоъгълник приблизително 45х25см с дебелина 6-7 мм. С четчица нанасяте заливката върху тестото.

Разрежете правоъгълника на 5 ленти по широчина. Поставяте лентите една върху друга и ги режете на 5 по-малки квадратчета. Пренасяте ги в намазнена форма за хляб и ги редите с някои от разрезите нагоре. Покрийте и оставе да втаса последни 30 минути.

Когато дойде време за печене- в загрята на 220 гр. фурна се пече 10 минути, след което намаляте на 190 градуса и допичате около 20 минути. Добре е хляба да се остави да се охлади на решетка и чак тогава да се разчупва.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: