Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Сладък Хляб»Сладък хляб с какао и канела

Сладък хляб с какао и канела

Албена АсеноваАлбена Асенова
Гуру
1k12k3k8k12
Сладък хляб с какао и канела
Снимка: Албена Асенова
1 / 4
07/09/2016
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
90 мин.
Порции
8
"Този сладък хляб е толкова сладък, че си го похапваме така, без да го гарнираме с нищо друго!"

Необходими Продукти

  • Тесто
  • прясно мляко - 120 мл
  • мая - 1/2 кубче
  • захар - 3 с.л.
  • яйца - 2 бр.
  • масло - 2 с.л. разтопено
  • брашно - колкото поеме за меко тесто
  • ванилия
  • Плънка
  • орехи - 1 1/2 ч.ч. смлени
  • прясно мляко - 1/4 ч.ч.
  • масло - 1/4 ч.ч.
  • яйца - 1 бр.
  • захар - 1/2 ч.ч.
  • канела - 1 ч.л.
  • какао - 1 ч.л.
  • ванилия
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Активираме маята с леко затопленото мляко, 1 с.л. захар и 2 с.л. брашно. Оставя се да втасва, докато се появят балончета. Останалото брашно се пресява, правим кладенче в средата му.

Яйцата се разбиват с останалата захар. Изсипваме ги заедно с млякото, размекнатото масло и втасалата мая в средата на кладенчето. Прибавяме и ванилия (есенция, прахче или от шушулка). Замесваме меко тесто, което не трябва да лепне. Оформяме тестото на топка и оставяме да втаса докато удвои обема си.

Плънката приготвяме като смесваме първо сухите съставки - смлените орехи, захарта, канелата, какаото, ванилията и захарта. Размесваме хубаво, след което прибавяме разбит жълтък от едно яйце (разбит с вилица), омекналото масло и прясното мляко. Разбъркваме добре, докато се получи еднородна смес.

Набрашняваме плота или масата, върху която ще работим с тестото. Разточваме тънка кора с форма на правоъгълник. Разпределяме плънката равномерно върху кората. Навиваме на руло по ширина на кората и леко го източваме.

В предварително подмазана продълговата кексова форма се полага единият край на рулото и после се подгъва така че да стане на няколко етажа. При мен обаче рулото беше доста омекнало и може би доста тънко, та се разкъса и се наложи да го сгъна няколко пъти, да го усуча, плънката изскочи и не можах да докарам желания ефект.

Оставяме отново да втаса и след това отгоре намазваме с останалия разбит белтък. Може да се поръси със захар отгоре, но аз не го направих. Отначало печем 15 минути на 180 градуса, а после намаляваме температурата на 150 градуса и печем още около 45 минути.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
56
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Ваня Георгиева
Ваня Георгиева
Много вкусно изглежда, такава комбинация от какао и канела не съм пробвала но мисля да опитам и да заменя орехите с други ядки.
07.09.2016 10:39
1