Gotvach.bg»Рецепти»Закуски и Печива»Кренвиршки»Ръжено-пшенични кренвиршки

Ръжено-пшенични кренвиршки

Потребител#165452Потребител#165452
Чирак
733681694341
Ръжено-пшенични кренвиршки
Снимка: Потребител#165452
1 / 4
07/09/2016
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
80 мин.
Порции
16
"Любимите на децата кренвиршки, но с ръжено-пшеничено брашно. Още ли се чудите какво да приготвите за закуска?"

Необходими Продукти

  • брашно - 400 г бяло
  • ръжено брашно - 200 г
  • яйца - 2 бр.
  • прясно мляко - 100 мл
  • вода - 100 мл
  • олио - 50 мл
  • кисело мляко - 4 препълнени с.л.
  • сол - 1 1/2 ч.л.
  • захар - 1 ч.л.
  • чубрица - 1 ч.л.
  • мая - 1/ 2 кубче жива или 1 пакетче суха
  • кренвирши - 16 бр. малки или 8 големи
  • кашкавал - 200 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В топлата вода се размиват 1 с.л. бяло брашно, захарта, солта и маята и се оставят 15 минути на топло, за да шупнат.

Двата вида брашно се смесват и към тях се добавят шупналата смес, прясното мляко, олиото, киселото мляко и едно цяло яйце и белтъка на второто и чубрицата, замесва се меко, нелепнещо тесто и се оставя да втаса на топло, докато удвои обема си.

След като втаса с намазнени ръце се накъсва на 16 еднакви топки. Ако се ползват големи кренвирши, те се разрязват на половинки, така че да се получат 2 по- малки парчета. Кашкавала се нарязва на ленти с дължината на парчетата кренвирш.

Всяка топка се прави на фитил и с ръка се разплесква като лента. След това тази лента се навива около всяка двойка кренвирш с кашкавал, така че да го покрие хубаво и да се оформи кифла. На дъното на тавата, в която ще ги печем се слага хартия за печене, намазва се леко с мазнина с помощта на четка и кифлите се нареждат върху нея.

Оставят се още 15-20 минути да втасат, намазват се с жълтъка от второто яйце, разбит с малко мазнина, поръсват се с чубрица и се пекат в предварително загрята на 220 градуса фурна за около 20-30 минути. Към кренвирша и кашкавала може да се добави и резен кисела краставичка.

Забележка: Ако се използва готово ръжено-пшеничено брашно, от него се измерват 600 г.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: