Яйца капама в масло (Tereyaglı Yumurta Kapama)

11/09/2016
Сия Рибагина
отСия РибагинаМастър Шеф67395118835
"Традиционно турско ястие, което горещо ви препоръчваме да опитате. Вкусно и много ароматно, това са яйца, които никога няма да забравите!"
Приготвяне5 мин.
Готвене6 мин.
Общо11 мин.
Порции2
Сготви+1 точки
34 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо74 650
  • Преглеждания за месеца449
  • Преглеждания за седмицата337
  • Коментирана4 пъти
  • Рейтинг4.9 от 5
  • Сготвена34

Необходими Съставки

  • яйца - 4 бр.
  • оцет - 1 ч.л.
  • масло - 35 г
  • зехтин - 1 с.л.
  • червен пипер - 1 щипка
  • червен пипер - 1 щипка пушен
  • лют пипер - 1 щипка люспи
  • риган - 1 щипка
  • черен пипер
  • сол
  • магданоз - няколко листенца
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Измийте яйцата много добре под течаща вода и ги сложете в тенджерка с малко сол и оцет на котлона да се сварят. Варете ги около 5 мин, след което махнете от врялата вода и ги сложете в студена вода, за да се спре процеса на готвене. Солта и оцета във водата ще помогнат да ги обелите по-лесно. Обелете яйцата и ги разделете по дължина на половинки.

Сложете на котлона тиган с керамично или тефлоново покритие и загрейте. Сложете маслото да се разтопи заедно със зехтина. Може да замените зехтина с олио, то се добавя, за да не загори маслото.

Когато мазнината се нагорещи, намалете котлона на умерена температура и сложете половинките яйца с белтъчната част към мазнината. Запържете за кратко до златист цвят и обърнете внимателно и от към жълтъка. Пържете около минута, аз лично ги препържих малко, затова внимавайте и не ги дръжте повече от минута.

Няколко секунди преди да махнете яйцата от котлона поръсете със сол, черен пипер, червен пушен и обикновен пипер и щипка риган. По желание добавете люспи лют пипер за разкош.

Махнете от котлона и сервирайте яйцата в чиния полети с ароматното масло. Поръсете с листенца магданоз и си хапнете с кеф.

Бележки: Рецептата е адаптирана от блога на Валя и Ирина- вкусен свят. блогспот. Благодаря ви момичета, тези яйца са невероятни! :)подобни рецепти тук

5 26
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (4)

Сергей Анчев
Сергей Анчев
26.12.2017 18:14
tereyagli yumurta kapama се превежда буквално като затворени
яйца, а по - свободно като починали яйца под капак.
0
0
Сергей Анчев
Сергей Анчев
26.12.2017 18:01
Ястието е много вкусно,но - названието капама има турски произход -
kapama - затваряне. Коренът на думата е kapali - затворен. Не виждам
кое му е затвореното, освен ако не го затваряте под ключ за да не се
изяде предварително, защото е много вкусно.
0
0
ПетяРВ
ПетяРВ
14.09.2016 19:56
Ммм.. изхглеждат доста вкусни! Гласувам с 5!
8
0

Виж всички коментари или напиши такъв