четвъртък, 27 ноември

Чипровска баница

Публикувана от:
Видяно: 12 593 пъти
Националност: Българска Кухня
Категория: Баници
Рецепта за Чипровска баница
Приготвяне
Готвене
Общо

Необходими Продукти

  • кори - 1 опаковка, чипровски или ботевградски
  • сирене - краве или овче 300 г
  • яйца - 6 бр.
  • олио - 1 ч.ч.
  • газирана вода - или лимонада 1 ч.ч.
  • сода бикарбонат - 1 щипка
  • сол - 1 щипка

Приготвяне на Чипровска баница

В подходящ съд смесваме разбитите яйца, натрошеното сирене, олиото и газираната вода.

В дълбока тава с хладка вода слагаме по 1 щипка сода и сол, в нея се потапя всяка една от корите, отцежда се и се слага в намаслена тава за печене.

Върху всяка кора разстиламе по 3-4 с.л. от сместа и така до изчерпване.

Пече се в предварително загрята фурна на 200 градуса до зачервяване.

4.4 от 14 Гласа

Отзиви (2)

  • 1
    0
    Отговор
    Ваня

    2014-10-04, Оценка 5 от 5 за Чипровска баница

    Най-вкусната баница
  • 0
    0
    Отговор
    гошу

    2013-09-26, Оценка 5 от 5 за Чипровска баница

    САМО ТВА ОТЦЕЖДАНЕ Я ПРАВИ ЧИПРОВСКА
    0
    0
    СветльоНаречена е Чипровска, защото този тип кори за баница се прави единствено там, в последствие т.н. патент е иззет и от майсторите в Ботевград, но се различават чувствително по вкусовите си качества! Характерното за тях е, че се пекат предварително върху нагорещена плоча и се предлагат в този вид, предимно в хлебопродавници или малки бакалнички в Северозападна България, но се намират и в София!

Вкусна и бърза рецепта за Чипровска баница. Намери ли това, което търсиш? Виж останалите специалитети за Чипровска баница. Вкусни рецепти от местната и чуждестранна кухня. Съвети как да сготвим Чипровска баница в Готвач.бг - твоят кулинарен портал с безброй ястия, вкусотии, съвети и идеи от нашите автори, на едно място.