Чипровска баница

от СветльоНовак
03/12/2011
"Вкусното доказателство, че в Чипровци не само тъкат килими, но правят и вкусни баници "
Приготвяне20 мин.
Готвене25 мин.
Общо45 мин.
Сготви+2 точки
Бъди първият сготвил
Статистика
  • Преглеждания общо16 079
  • Преглеждания за месеца4
  • Преглеждания за седмицата14
  • Коментирана2 пъти
  • Рейтинг4,4 от 5

Необходими Съставки

  • кори - 1 опаковка, чипровски или ботевградски
  • сирене - краве или овче 300 г
  • яйца - 6 бр.
  • олио - 1 ч.ч.
  • газирана вода - или лимонада 1 ч.ч.
  • сода бикарбонат - 1 щипка
  • сол - 1 щипка

Приготвяне

В подходящ съд смесваме разбитите яйца, натрошеното сирене, олиото и газираната вода.

В дълбока тава с хладка вода слагаме по 1 щипка сода и сол, в нея се потапя всяка една от корите, отцежда се и се слага в намаслена тава за печене.

Върху всяка кора разстиламе по 3-4 с.л. от сместа и така до изчерпване.

Пече се в предварително загрята фурна на 200 градуса до зачервяване.[подобни рецепти тук]

  • Любими
  • Google+
  • Pinterest

5 9
4 2
3 2
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
Ваня
Ваня
04.10.2014 10:36
Най-вкусната баница
3
0
гошу
гошу
26.09.2013 09:35
САМО ТВА ОТЦЕЖДАНЕ Я ПРАВИ ЧИПРОВСКА
0
1
Светльо
Светльо
13.06.2014 15:26
Наречена е Чипровска, защото този тип кори за баница се прави единствено там, в последствие т.н. патент е иззет и от майсторите в Ботевград, но се различават чувствително по вкусовите си качества! Характерното за тях е, че се пекат предварително върху нагорещена плоча и се предлагат в този вид, предимно в хлебопродавници или малки бакалнички в Северозападна България, но се намират и в София!
0
0

Най-популярните рецепти от категорията