Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Тарт»Ябълков тарт с крема сирене

Ябълков тарт с крема сирене

marcheva14marcheva14
Мастър Шеф
1k9k3k6k1
Ябълков тарт с крема сирене
Снимка: marcheva14
1 / 3
13/05/2022
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
80 мин.
Порции
10
"Прекрасен австрийски тарт с дъх на канела, масло и хрупкава ябълка!"

Необходими Продукти

  • брашно - 130 г
  • сол - 1/4 ч.л.
  • пудра захар - 35 г или 1/3 ч.ч.
  • масло - 113 г студено на кубчета
  • ПЪЛНЕЖ
  • крема сирене - Филаделфия (227 г - 1 кутийка + 1 1/2 с.л.)
  • захар - 50 г кристална
  • яйца - L - 1 бр. на стайна температура
  • ванилия - екстракт
  • ТОПИНГ ОТ ЯБЪЛКИ
  • ябълки - 1 кг зелени (около 3 - 4 бр. големи)
  • захар - 50 г кристал
  • канела - 1/2 ч.л.
  • бадеми - 50 г накълцани с нож на иглички
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Фурна - 230 градуса за 10 минути и после на 200 градуса за допичане. Тортена форма с падащ ринг 23 см. Работи се с блендер!

В блендер се поставя брашното, солта и захарта и се завъртява на един оборот за да се смесят съставките. Добавя се студеното масло на кубчета и се работи на принципа старт и стоп до момента, в който сместа стане на малки бучки, да се обедини.

Сваля се от блендера и се поставя в тортената форма, с пръсти се оформя борд и се заглажда дъното. Покрива се с фолио и се държи в хладилник, докато се приготви пълнежът.

В блендер се поставя сиренето и се завъртява на един оборот, добавя се захарта, разбива се за около 2 секунди докато се обединят съставките. Добавя се и яйцето и ванилията и се разбива за няколко секунди докато сместа стане хомогенна.

Изважда се тестото от хладилника и върху него се изсипва пълнежът. Заглажда се и отново се поставя в хладилник докато се обработи топингът от ябълки.

В купа се разбърква захарта и канелата.

Ябълките - почистени, обелени и нарязани на филийки се изсипват при захарта и канелата. Разбъркват се с ръце. Изважда се тестото от хладилника и се изсипват ябълките. Заглаждат се колкото може и се поръсват суровите и нарязани бадеми.

Формата се поставя в плоска тава и така се пече, за да не прокапе топингът върху дъното на фурната. Пече се първо на 230 градуса за 10 минути, а след това се намаляват градусите до 200 и се пече още 25-30 минути докато ръбовете на тестото покафенеят приятно. Охлажда се за няколко часа.

Внимателно с остър нож се минава по края на тортената форма и тогава се отстранява рингът. Поръсва се с малко пудра захар. Може да се поднесе и с топка сладолед или сметана.

Ябълковият тарт с крема сирене е много вкусен.

PS: Не изчаках добре да изстине и да се стегне маслото в тарта, затова на втората снимка е още хладък и леко ми се разпадна парчето.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
57
40
30
20
10
Дай твоята оценка: