Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Погачи»Пълнозърнеста пита с розички

Пълнозърнеста пита с розички

Пълнозърнеста пита с розички
Снимка: ВИЛИ-Виолета Матева
1 / 4
19/09/2016
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
70 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
115 мин.
Порции
8
"Вкусна пълнозърнеста питка за всеки ден !"

Необходими Продукти

  • прясно мляко - 200 мл
  • вода - 200 мл хладка
  • мая - 30 г свежа
  • захар - 1 с.л.
  • сол - 1 с.л.
  • олио - 3 с.л.
  • яйца - 2 бр.
  • масло - за намазване
  • брашно - 300 г пълнозърнесто
  • брашно - 400 г бяло
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Активира се маята, като се натрошава в хладката вода със захарта и се оставя за 10 минути да шупне. Сипва се в средата на пресято смесено два вида брашно. Добавя се сол, олиото, прясно мляко, яйцата (без един жълтък, той е за намазване) и замесваме средно меко тесто. Намазва се с олио, покриваме с фолио.

Оставя се на топло да втаса 1 час. Готовото тесто се разделя на 4 топчета. Три от тях се разточват на кори с диаметър на тавата, в която ще печем. Намазват се с масло и се нареждат една върху друга.

Разрязва се на кръст, после и напречно на триъгълници. На всеки триъгълник се прави разрез в средата, като основата остава цяла. Двете части се усукват навътре, а широката се промушва през разреза. Последната част се разточва и с чашка се изрязват кръгчета. Нареждат се като леко се застъпват.

Навиват се на руло и се режат през средата на две. Получават се две рози. Така се оформят и останалите кръгчета докато се запълни средата.

Оставя се да почине 20 минути, после се намазва с разбит жълтък. Печем в загрята умерена фурна 170 градуса около 45 минути. Изважда се покриваме с кърпа, после се хапва с апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.6
54
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

ВИЛИ-Виолета Матева
ВИЛИ-Виолета Матева
Благодаря Весе ,и аз опитвам с разни видове но това ми харесва за сега
19.09.2016 18:21
1
Веселина Константинова
Веселина Константинова
Аз също, все по-често поглеждам към другите брашна - различни от бялото. Това е чудесна рецепта!
19.09.2016 14:06
1