Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Питки»Хлебчета със семена

Хлебчета със семена

Наталия ПетроваНаталия Петрова
Готвач
3532k9812k2
Хлебчета със семена
Снимка: Наталия Петрова
1 / 6
19/09/2016
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
25 мин.
Общо
35 мин.
Порции
5
"Пухкави хлебчета със сметана, които ще ви накарат да забравите за всякакъв готов хляб Завинаги!"

Необходими Продукти

  • брашно - около 700 г
  • яйца - 3 бр
  • вода - 1 и 1/2 ч.ч. хладка
  • мая - 1 кубче
  • сол - 1 с.л. равна
  • олио - 4 с.л.
  • оцет - 2 с.л.
  • ленено семе - 100 г
  • кимион - 1 ч.л. черен
  • маково семе - 1 ч.л.
  • слънчогледови семки - 2 с.л. сурови
  • олио - за тавата
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В дълбока купа чукваме яйцата (отделяме 1 жълтък за намазване) и ги разбиваме със солта, след това прибавяме водата, маята, олиото и оцета и хубаво разбъркваме да се разтвори напълно маята.

Към получената смес прибавяме лененото и маковото семе и черния кимион, отново разбъркваме и постепенно добавяме брашно до получаването на меко и леко лепкаво тесто. Оставяме тестото да втаса за около 30 мин., след което го оформяме на малки топчета, които нареждаме в суха и намазана обилно с олио тава и отново оставяме да втаса (да се напълни тавата).

След като са втасали хлебчетата в средата на всяко едно правим малко хиксче с остър нож, мажем ги с жълтъка (който отделихме по- рано) и във всяко хиксче с помощта на малка лъжичка слагаме от слънчогледовите семки.

Печем в слаба фурна за около 15 мин. след това увеличаваме на около 180 градуса до готовност. В зависимост от фурната преценете колко време и на какви градуси да печете. Хлебчетата са меки отвътре като памук. Да ви е сладко!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
51
41
30
20
10
Дай твоята оценка: