Gotvach.bg»Рецепти»Солени Печива»Тутманик»Тутманик Хризантема

Тутманик Хризантема

Добринка ПетковаДобринка Петкова
Мастър Шеф
1k7k2k8k6
Тутманик Хризантема
Снимка: Добринка Петкова
1 / 7
19/09/2016
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
35 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
70 мин.
Порции
10
"Понякога готвачите не са само готвачи, но са истински творци, които творят чудеса в кухнята"

Необходими Продукти

  • брашно - 700 - 800 г
  • прясно мляко - 400 мл
  • мая - 42 г
  • кисело мляко - 3 с.л.
  • прясно мляко - 400 мл
  • захар - 2 ч.л
  • сол - 1 ч.л
  • олио - 2 с.л
  • за плънка
  • кашкавал - 100 г
  • кренвирши - 2 бр.
  • за поръсване
  • сусам
  • маково семе
  • жълтъци - за намазване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В купа се сипва млякото, добавя маята, захарта и малко брашно. Оставя се трийсетина минути да втаса. Брашното се пресява и заедно с маята и останалите продукти се замесва меко и еластично тесто.

Оставя се да втаса, докато удвои обема си. Настържете кренвиршите и кашкавала.Тестото се разделя на 20 части.

Всяка се разточва на елипса (една топка се оставя за средата на питката). В единия край на всяка се поставя по 1ч.л от плънката. Завиват се на рулца и се режат напречно на две части. Подходяща тава се намазва с олио или масло.

Започвате да редите рулцата на един ред с рязаното навън. След това редите втори ред, като прескачате през едно. Накрая трети ред редите по същия начин.

В средата поставете една цяла топка. Оставя се да втаса и се намазва с разбит жълтък. Поръсва се с маково семе и сусам.

Тутманикът се пече на 200 градуса 35 минути.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Албена Атанасова
Албена Атанасова
Позволих си да добавя сиренце към всичко, показано в рецептата. Благодаря за идеята!
08.01.2020 20:30
1