Питка с шарена сол (Бачковска шарена чубрица)

20/09/2016
Ваня Георгиеваот Ваня ГеоргиеваМастър Шеф 3x
"Радост за окото и много аромат и вкус за хапване!"
Приготвяне40 мин.
Готвене40 мин.
Общо80 мин.
Порции10
Сготви+1 точки
2 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо1 063
  • Преглеждания за месеца51
  • Преглеждания за седмицата7
  • Рейтинг4,8 от 5
  • Сготвена2

Необходими Съставки

  • кисело мляко - 250 г
  • вода - 250 мл хладка
  • мая - 1/2 кубче прясна
  • яйца - 3 бр. без жълтъка от третото, което е за намазване
  • захар - 1 с.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • олио - 2 с.л.
  • брашно - 1 кг може и повече за доомесване
  • за намазване на корите и поръсване
  • масло
  • шарена чубрица - Бачковска
  • семена - микс
  • слънчогледови семки
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В началото активираме маята в 100 мл хладка вода, захар и брашно. Разбиваме яйцата с киселото мляко, останалата вода и олиото. Замесваме средно твърдо тесто.

След като втаса, го разделяме на 5 части и едно малко топче за декорация, разточваме 5 обли кори, мажем с масло и чубрица, без последната. Разрязваме като започваме от средата на 8, но не до края, трябва да остане от около 2 см неразрязана част.

Всяко листо се подвива отдолу и така се получава венец. От оставеното тесто за декорация оплитаме плитчици и редим по желание. Готовата питка втасва, маже се с разбития жълтък с малко вода и се посипва със семена.

Пече се в загрята фурна. Ако сте от сръчните може да си оформите сами слънчогледа за средата от тесто за декорация, което оцветявате със сладкарска боя.подобни рецепти тук

5 5
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар