Питка цвете в розово

21/09/2016
Ваня Георгиева
отВаня ГеоргиеваМастър Шеф104212419833
"Само истински художник в кухнята би сътворил нещо толкова красиво и същевременно толкова вкусно "
Приготвяне60 мин.
Готвене40 мин.
Общо100 мин.
Порции12
Сготви+1 точки
8 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо4 523
  • Преглеждания за месеца63
  • Преглеждания за седмицата15
  • Коментирана5 пъти
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена8

Необходими Съставки

  • прясно мляко – 400 - 500 мл
  • яйца – 2 бр.
  • мая – 1 кубче
  • олио – 3 с.л
  • захар – 2 с.л
  • сол – 1 ч.л
  • брашно – около 1 кг
  • масло – 80 г за намазване на корите
  • сусам
  • за оцветяване
  • сладкарска боя - червена
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В топло мляко около 100 мл разбъркваме захарта и 1 с. л. брашно, оставяме да се активира и прибавяме към пресятото брашно и яйчената смес с останалото мляко. Замесваме меко тесто, което оставяме да втаса за около 30 минути.

Разделяме тестото на една голяма (680 г.), две средни ( 580 г. ) и една по-малка топка, голямата топка разделяме на три, разточваме три обли кори, които мажем с масло и редим една върху друга, срязваме на 8 триъгълника, но не до края, за да останат свързани. Всеки триъгълник го обръщаме навън. Средната топка разточваме на още 3 кори по същия начин, които режем на 8 триъгълника.

Поставяме ги във вътрешната част на питата. Другата средна топка оформяме на обла дебела кора. Малката топка разделям на 2, като едната част оцветявам с червена сладкарска боя.

Изрязвам ленти, които сплитам върху облата кора като кошница и поставям за център на питата. Оформената пита покривам с фолио и оставям на топло да втаса. Мажа с разбития жълтък, мляко и олио и пека на 170 градуса.подобни рецепти тук

5 11
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (5)

Ваня Георгиева
В неделя правих подобно цвете с мед по средата пак се получи но тестото е малко по различно. Мъжът ми хапна топла топната в мед, но имам един проблем че ги препичам все искам да ги оставя малко жълти и все препичам хем никога не ми е оставала сурова но от страх. :)
0
0
Сия Рибагина
Сия Рибагина
21.09.2016 09:45
И аз ги препичам, но нарочно, защото вкъщи обичат кората да хрупка, а не да е мека и спарена. Тестото ще се опече за около 35мин и ще е готово за ядене, минутите след това запичат допълнително основата, така че няма от какво да се притесняваш. Засечи си времето за 35-40мин с някоя малка пробна и я извади, изчакай я да изстине и я разчупи, защото докато е гореща ще е още леко като глетава и ще си прецениш кое е необходимото време, за да не я препичаш
0
0
Ваня Георгиева
Да аз оцветявам тестото за декорация но то не се яде а исках тук при тази всичко да се хапва. :)
0
0
Ваня Георгиева
Аз дори мислех да сложа за основна в не изпечен вид за да се вижда розовото защото така на пръв поглед не е много видимо :) но администраторите от преди са ми писали че трябва да е в изпечен вид.
1
0

Виж всички коментари или напиши такъв