Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Питки»Питка цвете в розово

Питка цвете в розово

Ваня ГеоргиеваВаня Георгиева
Гуру
2k11k4k10k5
Питка цвете в розово
Снимка: Ваня Георгиева
1 / 8
21/09/2016
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
100 мин.
Порции
12
"Само истински художник в кухнята би сътворил нещо толкова красиво и същевременно толкова вкусно"

Необходими Продукти

  • прясно мляко - 400 - 500 мл
  • яйца - 2 бр.
  • мая - 1 кубче
  • олио - 3 с.л
  • захар - 2 с.л
  • сол - 1 ч.л
  • брашно - около 1 кг
  • масло - 80 г за намазване на корите
  • сусам
  • за оцветяване
  • сладкарска боя - червена
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В топло мляко около 100 мл разбъркваме захарта и 1 с. л. брашно, оставяме да се активира и прибавяме към пресятото брашно и яйчената смес с останалото мляко. Замесваме меко тесто, което оставяме да втаса за около 30 минути.

Разделяме тестото на една голяма (680 г.), две средни ( 580 г. ) и една по-малка топка, голямата топка разделяме на три, разточваме три обли кори, които мажем с масло и редим една върху друга, срязваме на 8 триъгълника, но не до края, за да останат свързани. Всеки триъгълник го обръщаме навън. Средната топка разточваме на още 3 кори по същия начин, които режем на 8 триъгълника.

Поставяме ги във вътрешната част на питата. Другата средна топка оформяме на обла дебела кора. Малката топка разделям на 2, като едната част оцветявам с червена сладкарска боя.

Изрязвам ленти, които сплитам върху облата кора като кошница и поставям за център на питата. Оформената пита покривам с фолио и оставям на топло да втаса. Мажа с разбития жълтък, мляко и олио и пека на 170 градуса.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
512
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Ваня Георгиева
Ваня Георгиева
В неделя правих подобно цвете с мед по средата пак се получи но тестото е малко по различно. Мъжът ми хапна топла топната в мед, но имам един проблем че ги препичам все искам да ги оставя малко жълти и все препичам хем никога не ми е оставала сурова но от страх. :)
21.09.2016 09:35
1
Покажи всички подкоментари
Ваня Георгиева
Ваня Георгиева
Да аз оцветявам тестото за декорация но то не се яде а исках тук при тази всичко да се хапва. :)
21.09.2016 09:26
Ваня Георгиева
Ваня Георгиева
Аз дори мислех да сложа за основна в не изпечен вид за да се вижда розовото защото така на пръв поглед не е много видимо :) но администраторите от преди са ми писали че трябва да е в изпечен вид.
21.09.2016 09:22
1
Ваня Георгиева
Ваня Георгиева
Да права си Сия, но тестото е от самата питка оцветено и да не бях го мазала мисля пак щеше да покафенее малко, но другия път ще опитам. Но много сладък розов цявт се получи и като я чупиш е много ефектно. :)
21.09.2016 09:17
1
1
Покажи всички подкоментари
Сия Рибагина
Сия Рибагина
Прекрасна е, много ми хареса още когато я видях публикувана във фейса.
Единствено не е трябвало да мажеш розовата част с жълтъка, за да може да изпъкне цвета и да е видимо розов и след изпичането.
21.09.2016 09:12