Бял френски хляб за сандвичи

21/09/2016
marcheva14  Мария Симеоно
отmarcheva14 Мария СимеоноГотвач36962627481
"Френската школа при печивата е пословично известна, но трябва да опитате този невероятен хляб, за да разберете защо "
Приготвяне40 мин.
Готвене35 мин.
Общо75 мин.
Порции5
Сготви+1 точки
3 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо387
  • Преглеждания за месеца23
  • Преглеждания за седмицата0
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена3

Необходими Съставки

  • ПРЕДВАРИТЕЛНАТА ФЕРМЕНТАЦИЯ/ВТАСВАНЕ
  • брашно - 235 г неизбелено
  • мая - 1/2 ч.л. или 1 г суха (бързодействаща)
  • сол - 1 1/4 ч.л. или 5 г
  • вода - 150 мл студена
  • ХЛЯБ
  • брашно - 715 г неизбелено
  • брашно - 65 г обикновено
  • мая - 2 ч.л. или 7 г суха (бързодействаща)
  • сол - 3 3/4 ч.л. или 15 г
  • захар - 40 г или 3 с.л.
  • сухо мляко - 40 г или 1/2 ч.ч.
  • вода - 480 мл или 2 ч.ч. студена
  • масло - 75 г на стайна температура на кубчета
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Фурна - 180 градуса. Кейкови форми - 30/13 см - 1 бр.

1. Предварително втасване

В средна купа се разбъркват брашното, маята, солта. Добавя се студената вода и се оформя топка тесто с ръце. Прехвърля се в леко намаслена купа със зехтин или олио, обръща се от всички стани да се намасли и се покрива със свежо фолио. Оставя се за 1 час на стайна температура, а после се прибира в хладилник за 12 часа.

2. Хляб
В голяма купа се разбърква брашното, маята, солта, захарта и сухото мляко на прах. Комбинират се. Взима се втасалото тесто от хладилника, нарязва се на малки парчета. В купата на миксера се изсипва студената вода, добавят се парчетата втасало тесто и се прибавя брашнената смес. Замесва се тесто на скорост 1 на миксера в продължение на 5 мин.

Увеличава се скоростта на 2 степен и продължава да се измесва за около 4 до 6 мин или докато тестото започне да се отделя от купата, до гладко и еластично, но не и много лепкаво. Добавя се маслото на кубчета и се измесва в продължение на още 3 до 5 мин. или отново да се отдели от стените на купата.

Изважда се, поставя се в намазнена купа, покрива се с фолио и се оставя на стайна температура за 1 ч. Прехвърля се върху леко набрашнен плот, като и горната му страна леко се набрашнява и с длани се потупва, за да се премахнат въздушните мехури. След това се дели на две равни части, около 500 г едната. Тестото не се къса, а се реже с остър нож или острата шпатула. Всяко парче тесто се оформя на кръг краищата му се сгъват към центъра да се образува бохча и леко се натискат. Обръща се наобратно и тесто се върти с длани по плота за да може да се създаде повърхностно напрежение и да се запечатат свивките му.

Завива се с фолио и се оставя за 25-30 мин да втаса отново. След тези минути тестото се обръща върху леко набрашнен плот и с ръце се оформя правоъгълник, късата му страна се прихлупва до средата, а другата се прихлупва върху нея, за да се получи плик и отново се взима късата страна, която се прегъва към средата с пръсти и длани. По същия начин се прегъва и другата стана и двете се съединяват в шев с пръсти. Обръща се шевът да е от долната страна и леко с ръце започва да се търкаля напред и назад, докато се получи необходимата дължина по формата за печене.

Формата се намаслява със спрей или масло, поставя се хлябът, завива се с фолио и се оставя да втаса за 1 час или докато изпълни добре формите. Пече се на 180 градуса за около 30-35 мин.

Може да се постави в подходящ съд на дъното на фурната и парчета лед да се изпаряват по време на печенето на хляба, което ще допринесе до образуването на хубава коричка. След изваждане от фурната може да се намаже коричката с хубаво масло.

Източник: Френска кухня

Забележка: Неизбелено брашно означава, че не е избелвано по химически път. Продава се с БИО магазините. Студената вода се добавя, защото, когато се измесва тестото, независимо дали и на ръка или в миксер, от триенето температурата се повишава, а на едно тесто му е достатъчна температура от 24 до 25 градуса.

Тъй като не вярвах, а и за първи път работя със студена, почти ледена вода, след измесването му с миксер температурата му беше точно 24 градуса. Чудесна температура за втасване на едно тесто, без да се загубят дрождите от маята.
Може и да се ползва обикновено брашно, но тъй като за първи път я правя тази рецепта аз спазих указанията.

Бързодействаща суха мая е френската в пликчета по 11 г. Измервах количеството на всички продукти на електронен кантар.

Забележка: Тази рецепта е изключително лесна, не е трудоемка, само описанието е в повече. Лесна е. Направих половин доза от брашното. Като грамаж е точно 785 г.подобни рецепти тук

5 6
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар