Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Питки»Питка с плънка от сирене и яйца

Питка с плънка от сирене и яйца

Ваня ГеоргиеваВаня Георгиева
Гуру
2k11k4k10k5
Питка с плънка от сирене и яйца
Снимка: Ваня Георгиева
1 / 5
08/01/2023
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
50 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
90 мин.
Порции
10
"Изключително ефектна питка, която ще ви смае също с вкус и аромат"

Необходими Продукти

  • яйца - 3 бр. (като един жълтък е за намазване)
  • прясно мляко - 400 - 450 мл
  • кисело мляко - 3 с.л.
  • олио - 3 с.л.
  • захар - 3 с.л.
  • сол - 2 с.л
  • мая - 1/2 кубче (21 г)
  • брашно - 1.1 кг
  • масло - за намазване на корите
  • за плънката
  • яйца - 2 бр
  • сирене - 150 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пресявам брашното и активирам маята. Замесвам еластично тесто, което деля на две големи части и една малка топчица за средата.

Едната част разделям на три и разточвам три обли кори, които мажа с масло (без третата).

Режа ги на четири и всеки триъгълник режа от острия връх на няколко места, на широката част намазвам с малко масло и слагам от разбитите яйца със сирене. Навивам на кифла и така процедирам и с другата топка.

Получените осем кифли редя, като ги завивам в тавата във форма на въртележка.

От малката топчица оформям една част на малка топка колкото орех, а другата заплитам на две малки плитки, които кръстосвам върху топчето за център.

Оставям питката да втаса, мажа с жълтък и пека в загрята фурна за около 35-40 минути на 160 градуса.

Питката с плънка от сирене и яйца е готова.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
59
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Ваня Георгиева
Ваня Георгиева
Да добавя само, че солта е 2 ч.л или 1 супена не препълнена а равна.
30.09.2016 00:50
ВИЛИ-Виолета Матева
ВИЛИ-Виолета Матева
Правих тази солена питка ,вкусна и ефектна наистина е като въртележка -супер е
22.09.2016 13:26
2