Питка за всеки ден

21/09/2016
ВИЛИ-Виолета Матева
отВИЛИ-Виолета МатеваГуру157881544510
"Питка, която е желан гост на всяка трапеза не само по специални поводи, но и така - всекидневно "
Приготвяне50 мин.
Готвене40 мин.
Общо90 мин.
Порции8
Сготви+1 точки
Бъди първият сготвил
  • Преглеждания общо804
  • Преглеждания за месеца53
  • Преглеждания за седмицата2
  • Рейтинг4.8 от 5

Необходими Съставки

  • мая - 1 пакет суха
  • яйца - 2 бр.
  • айрян - 300 мл
  • олио - 2 с. л.
  • сол - 1 ч. л.
  • захар - 1 ч. л.
  • брашно - 700 г
  • вода - 50 мл за маята
  • масло - за намазване
  • семена - за поръсване
  • жълтъци - 1 бр. за намазване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Сипва се сухата мая във водата със захарта и се разбърква с една супена лъжица от брашното на кашичка. Оставя се да бухне. В тава сипвам брашното, оформя се кладенче в което изливаме шупналата мая. Добавя се айрянът, солта, олиото, яйцата.

Разбърква се с вилица, опитваме на вкус, ако е нужно добавяме още малко сол. Замесва се средно меко тесто, покрива се с кърпа и оставяме да втаса на топло 30-40 минути.

От тестото се отделя малко топче за средата на питката. Останалото се разделя на 2 части. Първата се разточва на правоъгълник и намазваме с масло, навива се на руло. Нарязва се на 8 пънчета, които се нареждат по краищата на тавата върху хартия за печене. С дървено шишче всяко се притиска в средата.

Втората част тесто се разделя на 3 топчета. Всяко се разточва на правоъгълник, намазва се с разтопено масло и се нареждат една върху друга. Навиват се на руло и с нож се срязва през средата. Двете половини се усукват и се слагат в тавата като венец. Последното тесто се разточва, изрязват се кръгчета с чаша и се оформя на цвете за центъра на питката. Оформят се и две, три листенца.

Намазвам с разбит жълтък, поръсвам семена. Слага се във фурната и включвам на 170 градуса. Докато се загрее фурната питката се надига. Печем до златиста коричка. Изважда се и намазваме с масло. Добър апетит!подобни рецепти тук

5 3
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар